На 26 юни 1988 г. за първи път се отбелязва обявеният от ООН Ден за борба с наркоманията. Датата е приета от Общото събрание на ООН през 1987 г. На този ден всички хора по света могат да изразят своята съпричастност и активна позиция в битката с разпространението на наркоманията и наркотичните вещества.


Предоставянето на информация е най-популярният начин за провеждане на превенция. Основното предположение е, че хората ще променят своето поведение, когато са информирани за величината и вредите, свързани с него. Компонентите, отнасящи се към предоставянето на информация, са базирани основно на модела на здравословните убеждения.


Никотинът е най-широко използвания лек стимулант, към който стотици милиони хора имат силна зависимост. Притежава свойства, по които се отличава от останалите стимуланти - той едновременно потиска напрежението и леко стимулира интелекта, но е твърде кратко действащ, предизвиква силна зависимост и има твърде неприятни странични ефекти. А най-вредният от възможните начини за употребата му е пушенето на тютюн. Вдишването на тютюневия дим от непушачите в стаята (пасивно пушене) може да им причини дихателни проблеми и астма. Особено уязвими в това отношение са малките деца и бебетата. Пушенето от бъдещите майки, особено по време на бременността, може да се отрази на плода. По-вероятно е детето да се роди с намалено тегло, да има други усложнения, да е по-податливо на заболявания. 


Алкохолът е най-широко употребяваният психоактивен наркотик в страната. Той е най-често опитваната дрога и сред юношите; около 96% от учениците между 15 и 18 г. са опитвали алкохол по някакъв повод, а 52% от тях са се напивали поне веднъж. 


Наркотични вещества (наркотици) са група фармакологични вещества, които действат предимно върху централната нервна система и при внасяне в организма предизвикват ступор, който може да се чувства като успокоение или наркотичен сън. Ефектите на наркотичните вещества зависят от дозата, начина, по който влизат в човешкото тяло, а също и очакванията на консумиращия ги. Отделно от тяхната клинична употреба за лечение на болка, кашлица или остра диария, наркотичните вещества имат свойството да произвеждат състояния на блаженство и еуфория, а също да редуцират агресия и тревожност. Последното води до широката им употреба като развлекателни дроги и свойството да произвежда зависимост у някои от ползващите ги. Наркотиците съществуват в различна форма - течна, на прах, на таблетки. Те може да са с естествен или синтетичен произход. Психоактивните вещества въздействат и на психиката, и на тялото и предизвикват физическа или психическа зависимост. Причините, поради които се посяга към наркотика, най-често са: от любопитство, за да подражават, поради стрес, за да подтиснат собствени проблеми, защото считат, че е обичайно за младите хора, от скука, за да се противопоставят на възрастните, поради въздействие на приятели, поради липса на емоционална връзка със семейството и подкрепа.