България до голяма степен си осигури класирането в следващия кръг на световните квалификации, след нова инфарктна победа над Исландия, този път с 88:86.


Така дори да претърпим поражение в Чехия в последния си двубой, оставаме с всички шансове да заемем третата позиция в група F. При въртележка с различни резултати България може да финишира и втора в подреждането. Първите три в групата продължават напред.


В пети мач на България от тези квалификации изходът се решава в последните секунди и от по-малко от 5 точки разлика.


Още един завързан мач между двата отбора се получи, този път в "Арена Ботевград", след като и срещата в Рейкявик през ноември се реши от три точки. България бе без единия си капитан Павел Маринов, заради травма, а също проблем ограничи минутите на другия лидер в състава Чавдар Костов.


След две равностойни четвъртини, в които българският състав водеше почти непрекъснато, но с много малко, на полувремето резултатът бе 44:43.


България стартира много силно третата част, дръпна напред, само за да позволи на исландците страхотна серия от 15-0 в средата ѝ. Така гостите направиха пълен обрат и дори поведоха от своя страна с 5 точки.


Наваксването обаче бе много бързо от страна на българския отбор, и след като се окопитиха в четвъртата част, нашите момчета пак обърнаха нещата в своя полза.


След равенството 72:72 в средата на последната четвърт, България пое инициативата и пак поведе, без повече да позволи на гостите да потърси обрат.


Исландия до последно се бори, но Христо Захариев вдигна трибуните с тройка 145 секунди преди сирената, за 5 преднина в полза на българските баскетболисти.


Последните две минути минаха в размяна на наказателни удари, като исландците имаха трудности в организирането на сносна атака в активната защита на нашия тим.


Всичко изглеждаше приключило с кош на Александър Янев и 35 секунди на часовника и 6 точки аванс, но пак от наказателната линия се наложи да потреперим още малко, заради пропуските си оттам.


11 секунди преди края, Александър Везенков пропусна два изстрела от фаула, а Хаукур Палсон стреля със сирената от тройката, с което можеше да даде победата на Исландия. Топката обаче не влезе в коша, и нещата приключиха с успех за България - 88:86.


Александър Везенков се отчете с 19 точки за успеха, като не можеше да повярва на пропуските си от фаула в края.


Станимир Маринов и Божидар Аврамов се записаха с по 13 точки, а Христо Захариев вкара 12 точки, плюс 9 борби и направи необходимото, за да ограничи топреализатора на Исландия Мартин Хермансон само до 14 точки.


Линюр Байринсон завърши със 16 за исландците.


В залата присъстваха много от националните гарнитури за подрастващи, които в момента са на подготовка в различни места в страната, много момчета и момичета от финалите при U14, както и футболният тим на Левски, готвещ се в Правец в момента.