През тази година започна 10-ти юбилеен археологически сезон на антична крепост Боровец край с. Разлив, община Правец. Археологическите проучвания са съсредоточени  в Източния сектор на крепостта, където се проучват останки от сгради в близост до крепостната стена. 


По повод своеобразния юбилей – 10 години археологически проучвания, и спазвайки създадената вече традиция, отново организираме празник на крепостта, който ще се проведе на 07.07.2018г. /събота/ на поляната при заслона на ловците. 


„Очакваме гражданите и гостите на Правец и съседните общини - Ботевград, Етрополе, Ябланица и др., да посетят  и разгледат крепостта. Този път събитието ще бъде организирано в по-различен формат. Поканили сме участници от Сдружение за антични реконструкции „Мos Maiorum Ulpiae Serdicae” и  „Dux Anticae”. Това са две асоциации от София и Свищов, които са оборудвани за възстановка на периода късна античност. Те практикуват по-атрактивна възстановка и в по-широк обхват представяните елементи от бита, занаятите и военното дело в периода на Античността. Партнират си в подобни мероприятия у нас и в чужбина. Организират атракции като стрелбище, състезание за стрелба с лък с награди за победителите, школа по керамика, кулинарна презентация с дегустация на антични блюда, приготвени по оригинални рецепти и възможност за снимки с облекло и снаряжение от периода. Кулинарната презентация следва всички екзотични съставки, споменати в древните извори, като ястията се приготвят от кулинари с опит”, сподели Татяна Борисова - директор на Исторически музей – Правец  


Събитието на крепостта Боровец е организирано в атрактивен формат, включващ демонстрации на екипировка и въоръжение на късноримската армия, военни построения и начин на бой, късноантична кухня, грънчарство и стрелба с лък за публиката, също ритуалистика и робски пазар. Продължителността на мероприятието ще бъде от 10.30 до 16.30 часа.


„Десет години упорит на екипа от Исторически музей - Правец, на работници и специалисти от София, за да разкрием един археологически паметник - Антична крепост Боровец на терен, да я възродим от забравата на времето и да я превърнем в атрактивен туристически обект за посещение. Вярваме, че ще успеем да я реставрираме в следващите години, каза още Татяна Борисова. - Очакваме Ви на 7 юли 2018 г. да посетите крепостта Боровец при с. Разлив, да се докоснете до древни традиции и да се върнете в отминали времена през епохата на Античността. Всеки град има своята древна крепост, нашата се нарича Боровец”, допълни тя.