От „В и К Бебреш“ изпратиха съобщение до медиите, в което уведомяват своите абонати, че вследствие на обилните дъждове, паднали през изминалите дни, е измерена повишена мътност на водата в размер на 98,9 нефелометрични мътносни единици. Само за едно денонощие, след най-големите валежи, нивото на яз. „Бебреш“ се е повишило с 3,5 метра. 


Поради създалите се обстоятелства е завишена и мътността на реките Чешковица, Осеница, Рогачева, Бистрица и Занога. Почти всички речни водохващания са затлачени с кал и камъни. Има и неработещи съоръжения. Екипите на „В и К Бебреш“ работят непрекъснато за отстраняване на аварийните ситуации и за осигуряване на непрекъснатост на водоснабдяването на абонатите. 


Количествата на падналите валежи през последните дни са сравними с тези от 2005 г., когато станаха редица наводнения в Община Ботевград.


При тази критична обстановка пречиствателните станции за питейни води не успяват да пречистят водата по отношение на показател мътност. Завишено е хлорирането на подаваната вода, се казва още в съобщението от водното дружество.