Община Ботевград напълно подкрепя протеста на жителите на Врачеш срещу лошото електроснабдяване в селото. Това става ясно от уведомително писмо на общината до председателя на Комисията за енергийно и водно регулиране – Иван Иванов. Копие от това писмо е адресирано до Виктор Станчев – член на УС на „ЧЕЗ Разпределение България” АД.  


„В общинската администрация постъпи искане от гражданско сдружение за организиране на мирен протест и спиране на движението на главен път Видин - София на 05.07.2018г. от 16:00ч. Ръководството на Община Ботевград, като орган на изпълнителната власт, е съпричастно към проблемите на хората от общината и смятаме, че всички граждани в нашето демократично общество имат право да изразяват своето мнение и гражданска позиция. Поради това разреших провеждането на митинга, като подкрепяме напълно исканията на гражданите и ще застанем до тях”, пише в писмото, подписано от зам.-кмета на Община Ботевград Борис Борисов. В писмото се съобщава още, че са поканени национални медии, които да отразят протеста на жителите на населеното място.


"Село Врачеш, община Ботевград, се електроснабдява от ВЛ20кV "Витиня". 


Основният поминък в селото е производство на бъчви за вътрешния пазар и чужбина. В последните години  жителите се оплакват от чести, нерегламентирани спирания на електрозахранването на селото или подаване на по-ниско от стандартното напрежение, които довеждат до имуществени вреди от повредени електроуреди и спиране на производствения процес във фирмите.


На  09.06.2018г.  – събота,  в  рамките  на  5  часа   и,  на 13.06.2018г. – сряда, в  рамките на  6 часа, са извършвани нерегламентирани прекъсвания  на  електрозахранването , както и множество по-кратки прекъсвания в този период,  което  доведе до ескалиране на недоволството и искане на жителите на селото за среща с представители на "ЧЕЗ  Разпределение България" АД. Срещата  се  проведе  15.06.2018г. в читалището на селото, като присъстваха над 200 граждани, които изразиха ясно и категорично недоволството си. От страна на "ЧЕЗ Разпределение България" АД присъства директорът на дирекция "Подръжка" за София  област - Васил Василев. Бяха поети ангажименти в рамките на две седмици да се установи причината за честите аварии и провеждане на определени мероприятия за подобряване на електрозахранването. За съжаление и след срещата проблемите продължават: На 28.06.2018г. електрозахранването е прекъсвано през деня четири пъти за по 30 минути. Тогава е изключено електрозахранването на няколко фирми, което е възтановено едва днес - 03.07.2018г. Подаден е сигнал до ЧЕЗ Ботевград, но никой не е проявил интерес за своевременно решаване на проблема, поради което са претърпени значителни материални и финансови загуби. 


Гражданите също така сигнализират за множество случаи на нерегламентирано присъединяване към електропреносната мрежа на недробосъвестни потребители, което също е предпоставка за аварии, но не са предприети никакви мерки от страна на "ЧЕЗ Разпределение България" АД за установяване и санкциониране на нарушителите", пише в писмото на общината до държавния регулатор.