Ученици, които нямат завършен десети клас, да нямат право на шофьорска книжка.

Това предложи министърът на образованието и науката Даниел Вълчев, който откри годишната среща с началниците на регионалните инспекторати от цялата страна, в курортен комплекс "Златни пясъци", предаде агенция Фокус.

Въвеждането на това условие ще стане най-рано след четири години.

Министър Вълчев уточни, че става въпрос за различни промени в българското законодателство, които да стимулират част от децата от рисковите групи да стоят по-дълго време в училище.

"Опитът показва, че понякога такива промени, които на пръв поглед нямат нещо общо с образователната политика имат по-голямо въздействие, отколкото други мерки", заяви министърът на образованието и науката.

По думите му това може да стане в момента, в който се въведе новата образователна структура с двата гимназиални етапа с изход от образователната система след завършен десети клас.

Той каза още, че по Конституция е задължително образованието до навършване на 16 години и няма основание да не се постави такова изискване.

"В крайна сметка, идеята е новата образователна структура с изход десети клас за онези деца, които са влезли по новата образователна структура, да е действително с един по-дълъг период", посочи министър Вълчев.