На площадката на фирма „Биовет” е монтирано ново модерно съоръжение – скрубер, който уловя миризмите, отделяни при производството на ензими. Съоръжението е проектирано и монтирано от фирма, която има българско и чуждестранно участие, съобщава новият брой на „Ботевградски вести плюс”. 


Заради многобройните оплаквания от граждани, че Ботевград се обгазява от „Биовет” още през миналата година изпълнителният директор Илиян Радев публично обеща, че фирмата ще закупи и монтира ново модерно съоръжение. 


„Съоръжението е очистваща инсталация на базата на вода. Водата, смесена с малко като количество химически вещества, уловя ароматните молекули и така пречиства въздуха от миризми. Въздухът, който излиза от съоръжението, е чист, не носи никаква миризма. Старите съоръжения, които ползвахме до скоро, бяха с изтекъл ресурс. Затова се наложи смяната им. Но искам да подчертая, че това стана и под натиска на обществената в Ботевград, и на общината. Многократно бяхме проверявани от Регионалната инспекция по опазване на околната среда и водите, които ни наложиха санкции, защото не бяхме изпълнили предписанието да изградим подобно очистващо съоръжение. „Биовет” се съобрази с искането на хората в Ботевград от нашата площадка да не излиза никаква миризма, която да нарушава комфорта им. Монтирането на самото съоръжение малко се забави, защото процесът се оказа дълъг, първо скруберът бе проектиран, след това изработен, доставен до Ботевград и монтиран на място. След това се наложи и настройка на скрубера, което допълнително отне две седмици. След като го бяхме монтирали, имахме няколко сигнала от жители на квартал „Север”, че отново усещат миризма. Аз имах уговорка с хора от квартала веднага да ми се обадят, за да можем да променим настройките на съоръжението. И след като това бе направено – вече нямаме никакви оплаквания от граждани. „Биовет” изпълни обещанието си”, това казва в интервю за „Ботевградски вести плюс” Илиян Радев.  


Цялото интервю с изпълнителния директор на „Биовет” може да прочетете в новия брой на вестника.