Поради големия зрителски интерес Българската Национална телевизия ще излъчи още три пъти този уикенд документалния филм „Ботевград: Битката на героя срещу предателя”. Излъчванията са по БНТ 2 в праймтайма на медията в събота от 12:30 ч. с повторения в неделя от 06:55 ч. и понеделник от 03:20 ч. Филмът е от поредицата „Битките за Европа” на продуцентска къща Файв Стар Медиа Груп. „Битките за Европа” придобиха особена популярност за зрителите на БНТ в 140-ата юбилейна година от освобождението на България от османско владичество. Поредицата е посветена на най-знаковите сражения, провеждали се на територията на България и променили безвъзвратно Стария континент – Арабаконак /Ботевград/, Никопол, Плевен, Сливница...


В сюжета на филма е проследен ходът на боевете в прохода Арабаконак през зимата на 1877 г. В суровите зимни условия на Стара планина един срещу друг начело на армиите си застават героят – генерал Йосиф Гурко и предателят – потурченият германец Мехмед Али паша. Сложната шахматна партия между двамата завършва с епична победа на руските войски и българските опълченци, а това довежда до погрома на османската орханийска армия.


Режисьор на филма „Ботевград – Битката на героя и предателя“ е Степан Поляков, режисирал някои от най-успешните документални продукции в последните години. Сценарист е Александър Перпелиев, познат на публиката като автор на култовите „Ловеч – тайната столица“, „Градът на живата магия“, „Небесният Йерусалим“ и други. Главен оператор е Момчил Александров, пред чиято камера са заставали някои от най–големите звезди на испанското кино. Авторската музика е на Валери Пастармаджиев – известен рок музикант и композитор. Изпълнителен продуцент – Вивиан Бояджиева.


За последните 6 месеца филмът е излъчван над 10 пъти според официалната справка на националната медия.


„Ботевград: Битката за героя и предателя” се излъчва също по най-популярната врачанска телевизия „Враца” ТВ /позната и като „Михайлов” ТВ. От септември започва излъчването му и по Военния телевизионен канал.


Филмът е съвместна продукция между Файв Стар Медиа Груп и Община Ботевград.