С тревожен сигнал в редакцията днес ни потърси Цветан Марков – бивш председател на НЧ „Христо Ботев 1884“ - Ботевград и бивш общински съветник в ОбС – Правец. Става дума за три отсечени дървета (бреза и липа) в близост до защитената местност „Жабешкото блато“ в Зелин. Преди 5 години 10 фиданки били засадени около пътя, който завива в дясно, преди самото блато. Инициативата била на група граждани, живеещи в района, и щяла да предотврати свличането на стръмния склон до пътя.


Трите дървета били отсечени  вчера. Съпругата на Марков видяла група колоездачи с шарени дрехи и каски да режат дърветата. Били си правели писта по-нагоре и дърветата им пречили. Жената им направила забележка и те избягали. 


Потърсихме за коментар председателя на новорегистрирания клуб в Ботевград – „Байк монополи“ Росен Дончев. Той отрече възможността това да е дело на членове на клуба.


„Много хора в Ботевград карат велосипеди. Няма как наши членове да са направили такова нещо, защото от няколко седмици те са заети почти по цял ден с подготовката на предстоящото състезание Downhill Cup 2018, което ще се проведе за втора поредна година на територията на Ботевград. Нашата писта е на съвсем друго място. Още повече ние никога не сечем дървета. Винаги правим така, че те да са ни естествено препятствие за по-голяма сложност на трасето. Когато ни трябва дървен материал за изработване на подпори или скокове, ние си го купуваме. Много, много рядко използваме някое паднало дърво“ – коментира за botevgrad.com Росен Дончев.