Зам.-министърът на министерството на околната среда и водите Красимир Живков връчи и една от годишните награди на Българската минно-геоложка камара  /БМГК/ – в категорията „Грижа за природата“. Призът е за „Асарел Медет“ АД и беше получен от инж. Делчо Николов, изпълнителен директор и член на управителния съвет на дружеството.
Днес миньорите отбелязват своя професионален празник. „ В развитието на минната индустрия трябва да се работи за ефективното оползотворяване на подземните богатства и получените минни отпадъци, превръщайки ги в ресурси. Така даваме гаранция на обществото, че се прилагат технологии за намаляване на отрицателното въздействие върху околната среда, както и на икономическите, социалните и екологичните рискове в полза на печеливши решения”. Това каза зам.-министърът на околната среда и водите Красимир Живков в приветствие за професионалния празник на миньора.  Събитието днес бе организирано от БМГК, Научно-техническия съюз по минно дело и синдикатите на миньорите към КНСБ и „Подкрепа“ в София.
Приоритет в работата на МОСВ е рационалното използване на ресурсите като всички тези цели са заложени в Националната стратегия за развитие на минната индустрия. „Работим за намаляването на административната тежест върху бизнеса чрез премахване, облекчаване, съвместяване и синхронизиране на регулаторни режими. Пример за това са разработените законови предпоставки за съвместяване на процедурите за контрол на големи аварии по СЕВЕЗО III с процедурите по ОВОС и по издаване и преразглеждане на комплексни разрешителни. Търсим допълнителни възможности за по-нататъшно оптимизиране на административните услуги“, увери Живков. Според него глобални проблеми, свързани с преразход на енергия и природни ресурси, може да се решават само със съвместната работа и дългосрочното сътрудничество между държавните институции, бизнеса и научните среди в сектора