Днес миньорите отбелязват професионалния си празник
 
Всяка година на 18 август - Деня на Успението на Св. Иван Рилски, патрон на българските миньори и работещите в минната промишленост, българската минна общественост чества своя професионален празник - Деня на миньора.
18 август, денят на Успението на Свети Иван Рилски, е определен за професионален празник на работещите в мините преди 110 години. 


По предложение на пернишките въглекопачи, цар Фердинанд издава Указ, с който определя 18 август - Деня на успението на Св. Иван Рилски, за ден, в който се чества професията на миньора, дава дан на уважение и преклонение пред неговия труд, посветен изцяло на хората. Труд, който дава светлина, топлина, суровини за практикуването на много професии, суровини, без които днешното технологично ниво на човечеството би било немислимо.
 
Определянето за патрон на българските миньори на Свети Иван Рилски не е случайно. Най-българският светец притежава характерните черти на професията на миньора: твърдост, воля, състрадание и човеколюбие.
 
През 1994 г. с постановление на Министерския съвет, честването на празника бе възстановено и вече 20 години българската минна гилдия прави всичко възможно, независимо от трудностите в бранша, да отбелязва този ден и да напомня на обществото за ролята и мястото на минната промишленост в икономическото развитие на страната.


Празникът е възстановен през 1996 година, а националното му честване по традиция се организира съвместно от камарата, Научно-техническия съюз по минно дело, геология и металургия и миньорските профсъюзи към КНСБ и КТ "Подкрепа".


Като се присъединяваме към днешните тържества на хората с най-мъжката професия, в това число и на тези от Етрополе и общината, които работят в Рудничния комплекс „Елаците-мед”, от Етрополската секция на botevgrad.com им честитим празника с пожеланията за повече твърдост, дръзновение и успехи, здраве, дълголетие, лично и семейно щастие, и благополучие.