Празници на духовите оркестри "Дико Илиев" в Оряхово събраха за 22-ри път музиканти и почитатели на произведенията на големия български композитор. Вечерите на духовите оркестри бяха част от панаирните дни "Оряхово-2018", които продължават 3 дни. Празниците започнаха на 17 август с официалното откриване от 18 часа на къщата-музей на Дико Илиев, който в продължение на 40 години е живял и творил в крайдунавския град. След това се състоя дефилир на духови оркестри и мажоретни състави по главната улица "Васил Левски".


Старт на музикалната програма бе даден с изпълнението на марша "Сливенци при Драва" от духов оркестър Оряхово, духов оркестър към 61-ва Стрямска механизирана бригада в Карлово и духов оркестър на с. Литаково. Също така в концертната програма участие взе духовият оркестър на Елин Пелин и мажоретни състави. 


Литаковската духова музика изпълни две произведения на Дико Илиев - Коконеще (влашко хоро) и Искърско хоро, две пиеси - "Stand by me" и "Flashdance", както и "Пролет дойде" (марш) на Андрей Врачански. 


В програмата през следващите дни участваха представителният оркестър на Сухопътните войски, младежкият духов оркестър "Оряхово брас бенд", духовият оркестър на Търговище, Берковската духова музика и мажоретните състави от градовете Елин Пелин и Левски. Всички участници в панаирните дни получиха грамоти, плакети и по бутилка вино.