Разширяване на правомощията на областните управители при поддържането на пътната мрежа. Това е едно от предложенията, които направи областният управител на София Илиян Тодоров по време на пресконференция, в която основна тема беше справянето със зачестилите тежки катастрофи.

Тодоров разкритикува работата на Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ). За пример той даде липса на отговор на негов сигнал за критичните пътища в Софийска област.

"През 2017 г. с цел превенция на подобни катастрофи изпратих писмо до Министерския съвет, до председателя на АПИ и до директора на Областно пътно управление, в което давам пълен списък с пътищата, които са в критично състояние и които могат да предизвикат катастрофи", каза той.

Областният управител припомни, че със заповед на Бойко Борисов от 2011 г. всички структури в областите са длъжни да дават тримесечни отчети за извършената си дейност. "Областно пътно управление до този ден е трябвало да ми предостави четири отчета за извършената от тях работа. Получил съм само един", добави Илиян Тодоров.

Той даде и друг пример – забавяне от седем месеца от страна на АПИ за поставяне на табели откъде започва и къде свършва Софийска област.

"За съжаление в България в топлите си кресла стоят едни самозабравили се хора, анонимни чиновници, експерти по "нищоправене", които си позволяват да нарушават заповедите на министър-председателя", заяви областният управител на София.