На финалната права е мащабният ремонт на детската градина във Врачеш. Първото крило  на детското заведение е напълно готово. До дни ще приключат ремонтните дейности и в другото, стига да няма трайно влошаване на метеорологичните условия. Това съобщи Зорница Ташева - директор на ДГ „Детелина”. 


„Сградата е санирана, цялата детска градина е с подменена дограма, освежени вътрешни помещения. Монтирани са пет нови газови бойлера за топла вода, изцяло е подменен вертикалният щранг. Ремонт на покрива не се налага, тъй като той бе ремонтиран преди две години. По инициатива на фирмата-изпълнител на проекта са подменени четирите стъклени прегради в помещенията на отделните групи, които представляваха опасност за децата. Освен това са монтирани седем на брой антипаник брави, за което има предписания на Пожарната. Те, както и преградите, не влизаха в проекта”, обясни Зорница Ташева.


На 3-ти септември готовото крило прие първите малчугани. Те са разпределени в две сборни групи.


За първи път от 40 години насам се прави такъв мащабен ремонт на детската градина в село Врачеш. До започването му, по стените на вътрешните помещения още се открояваха символи от времето на соца. 


Външните стени на сградата са боядисани в два цвята жълто и зелено, като преобладаващ е вторият, тъй като е свързан с името на детската градина. А то съвсем скоро ще бъде изписано на нова табела, която подобава на обновения вид на детското заведение.


За ремонта на ДГ „Детелина” бяха пренасочени средства от други обекти, заложени в тазгодишната програма на общината за капиталови разходи, за което сме информирали: http://botevgrad.com/news/73700/Zaradi-procedura-po-objalvane-vremenno-e-spryana-rekonstrukciyata-na-gradskiya-park/


Освежаването на вътрешните помещения е извършено със строителните материали, дарени от фирма „Глобус Билд“. Те бяха осигурени със съдействието на общинския съветник Дамян Маринов.  


„До един месец в двора на градината, върху 50 кв.м от него, ще бъде монтирана ударопоглъщаща настилка по проект, финансиран от Националната кампания „За чиста околна среда” към Министерството на околната среда и водите.  По същия проект сме поръчали да ни бъдат доставени дръвчета и друга растителност, която ще засадим на зелената площ”, съобщи още Зорница Ташева. Тя и нейният екип са изготвили и други проекти на обща стойност около 50 000 лева. „Един да спечелим, ще бъде от голяма полза за детската градина”, каза г-жа Ташева. 


Всеки момент ще започнат ремонти в детските градини в Трудовец /основен ремонт на покрива и подмяна на дограма/, Литаково /основен ремонт на покрива, подмяна на дограма, топлоизолация и изграждане на отоплителна инсталация/ и Новачене /подмяна на дограма на партерния и на първия етаж/. 


Средствата за тях също са от целевата субсидия за капиталови разходи. 


Строително-ремонтните работи и в трите детски градини ще бъдат организирани така, че да не възпрепятстват учебно-възпитателния процес.   


Близо 10 000 лева от собствени приходи осигури общината за текущ ремонт на детската градина в Скравена. Тя отвори врати за своите малчугани с нова подова настилка от теракота в коридорите, гардеробната стая и помещение, което се използва като офис, с подменен външен водопровод и нови осветителни тела с LED крушки. Това съобщи Нели Георгиева – директор на ДГ „Детелина” в Скравена. Тя изразява своята благодарност към зам.-кмета Цветелин Цветков за ползотворната съвместна работа в хода на ремонтните дейности.  


По изготвен и одобрен проект на Община Ботевград предстои въвеждане на мерки за енергийна ефективност и в детската градина в Скравена. Ремонтните дейности ще бъдат финансирани със средства от Националния доверителен екофонд.