На 8 септември Православната църква почита църковния празник Рождество на Пресвета Богородица. Денят, в който се е родила Света Дева Мария, е един от 12-те най-големи християнски празници, известен като Малка Богородица. На този ден храмов празник честват два манастира в нашата община -  „Свети четиридесет мъченици” във Врачеш и „Рождество на Пресвета Богородица” в Зелин.  За поредна година те се подготвиха да посрещнат десетки миряни от общината и други населени места..  


Вилна зона Зелин вече се оглася от звъна на двете нови камбани в тамошната обител. Те са доставени от Гърция, съобщи архиерейският наместник отец Борис. Както обеща, той направи всичко възможно да осигури новите камбани за храмовия празник на манастира. Засега старата камбанария няма да се събаря. „Когато осигурим достатъчно средства, на нейно място ще бъде издигната нова”,  каза отец Борис. 


На извънредната сесия през август Общинският съвет подкрепи предложението на общината да бъдат отпуснати 10 000 лева за нови камбани. Настоятелството при манастира в Зелин ще разчита и на финансова помощ от страна на миряните за изграждане на нова камбанария. 


Честването на Рождество на Пресвета Богородица започна на 7 септември от 16.30 днес с празнична вечерня. На 8 септември от 8 часа е утринната архиерейска Св. Литургия. След това ще се извърши водосвет за здраве. За празника на Зелинския манастир са осигурени 7 овце за традиционната курбан чорба, с която ще бъдат нагостените посетителите, дошли да запалят свещи и да се помолят за здраве. 


Празникът на манастира „Рождество на Пресвета Богородица” ще бъде уважен от Негово Високопреосвещенство Ловчански митрополит Гавриил.