Тържественото откриване на новата учебна година в ПГПЧЕ „Алеко Константинов” започна с посрещане на българското знаме, следвано от знамето на ОУ „Васил Левски” под звуците на Химна на Република България. Съпричастни с вълнението на ученици и учители днес бяха кметът на Правец - Румен Гунински, инж.Николай Яхов – председател на ОбС - Правец, и Илонка Славчева –представител на Регионално управление по образование - София регион. Поздравителен адрес по случай първия учебен ден бе получен от г-жа Росица Иванова – началник на РУО.


В училищния двор учители, ученици и гости се поздравиха с новото начало и си пожелаха здраве и успех.


С „Добре дошли на днешния празник” – започна своето приветствено слово Цветанка Щерионова - директор на езиковата гимназия. „С първия учебен ден полагаме всяка година началото на надежди и очаквания, на постижения и преживявания, на усвояване на нови знания и умения, на забавления, игри и радости. Българското училище винаги е било и ще бъде храм на знанието и мъдростта, на традицията и новаторството. Добре дошли, малки първолаци, хванали здраво ръката на най-близкия човек! Доверете се на Вашите учители, подайте ръка на новите приятели, влезте уверено в чудния свят, където ще изпитате трепети и вълнения, непознати досега! Добре дошли, мили осмокласници, за които новото училище е непознато, но изпълнено с предизвикателства и изненади, бъдете смели и дръзки, станете част от голямото семейство на образованите и знаещите, на талантливите и можещите! Добре дошли, зрелостници, за Вас това е последният първи учебен ден, който ще Ви даде нови възможности за продължаване на образованието, за израстването Ви, като можещи и знаещи граждани на съвременното общество!", каза г-жа Щерионова.


Директорът на ПГПЧЕ не пропусна да се обърне и към родителите на учениците. "Уважаеми родители, вярвам, че с Вашата подкрепа ще успеем да изградим бъдещото поколение, ще дадем възможност на младите хора около нас да сбъднат мечтите си, да докажат възможностите си", каза тя.


"Специално искам да приветствам с добре дошли младите учители, които през последните години се насочват към родното училище, за да поемат от нас по-възрастните кормилото на бъдещето. Скъпи колеги, пожелавам Ви здраве, сила и търпение, смелост, за да поддържаме огънчето на знанието, на усвояване на новото, за да изградим достойни граждани на нашата родина България! На добър час!”, пожела Цветанка Щерионова


Програмата продължи с музикално изпълнение, поздрав от Мартина и Валери, ученички в 10 клас. В тържествената програма взеха участие мажоретките от ОУ „Васил Левски” и учениците от клуб „Народни ритми”, създаден в ПГПЧЕ „Алеко Константинов” по проект „Твоят час”.  


Директорът на езиковата гимназия удари първия звънец, с което оповести началото на учебната 2018/2019 година. Разбира се, първи в училището влязоха първокласниците, водени от техните учители.