На 22-ри септември се навършват 110 години от обявяването на Независимостта на България. Община Ботевград ще отбележи годишнината с тържествена програма, която ще започне от 10:00 часа пред Исторически музей – Ботевград, където самият цар Фердинанд I ще връчва на гостите и жителите на града Манифеста, с който официално родината ни е обявена за независима държава.


Празничното шествие към площад „Незнаен воин“, където ще се състои официалната част, ще тръгне в 10:30 часа от сградата на общинска администрация и ще премине по площад „Саранск“ и бул. „България“.


Церемонията ще започне с тържествено слово и традиционен прочит на Манифеста, превърнал се в символ на независима България, и ще продължи с поднасяне на венци и цветя на Паметника на незнайния воин. 


От 11:00 часа пред Исторически музей – Ботевград ще състои концерт под наслов „Независими“, в който ще вземат участие общинският духов оркестър и талантливите местни изпълнители Любомира Вушева, Петя Димитрова и Марин Христе.


Припомняме, че във връзка с празничното шествие и отбелязването на „Европейска седмица на мобилността“, участъкът на бул. „България“ от площад „Саранск“ до кръстовището с ул. „Стамен Панчев“, ще бъде затворен за моторни превозни средства от 10:30 ч. до 12:30 ч. 


* Записване на венци и цветя в сградата на общинска администрация от 09:50ч. до 10:20ч.