Днес от 21.00 ч. българско време е първата от двете срещи от втория квалификационен кръг на турнира за Купата на ФИБА Европа между холандския Ню Хироус от Ден Бош и Балкан. Реваншът е на 9 октомври от 19.00 ч. в Ботевград. Победителят от тази двойка се класира за груповата фаза на турнира. Известни са останалите отбори в групата: Белфиус Монс-Ино от Белгия, белоруският Цмоки Минск и кипърският АЕК Ларнака.


В официалния сайт на съперника на Балкан е направен анонс за предстоящите двубои. Заглавието е "Европейската авантюра започва срещу Балкан". Холандският тим се завръща в европейските клубни турнири след прекъсване от няколко години.


В материала Балкан е представен като вицешампион на България. Отделено е внимание на състава на зелените, като се подчертава присъствието в него на трима американци. Единият от тях - Брет Роузбъро, ще срещне силната двойка центрове на домакините Ник Оудендаг /210 см, 31 г/ и Роул Аартс /205 см, 25 г/. 


"След двата мача със ZZ Leiden (победа с 97-60 изагуба с 79-83) и отличното представяне в неделя срещу Цволе - победа с 92-87, отборът изглежда е готов да започне сезона. Ще узнаем какво означава това след няколко дни", пише в материала. "Факт е, че за този сезон тимът е ангажирал по-опитни играчи, което дава по-големи шансове за европейската мисия", заключават в прегледа преди първия двубой от клубния сайт.


В състава на домакините са четирима американци: гардът Кешън Шерил /175 см, 24 г/, атакуващият гард Стивън Кук /196 см, 24 г/, и крилата Пейтън Хенсън /203 см, 23 г/ и Джонатан Уилямс /198 см, 28 г/. Освен тях в ростера са и опитните холандски баскетболисти Джеси Воорм /197 см, 28 г/, Стефан Веселс /204 см, 34 г/, Девон ван Оострум /190 см, 25 г/, който миналия сезон игра в македонския МЗТ, както и лекуващият до скоро контузия Мартин Баукнехт /185 см, 23 г/. Ще припомним и името на старши треньора - хърватина Ивица Скелин, който бе и селекционер на националния отбор на Хърватия.


Тримата рефери за двубоя са двама хървати: Томислав Вовк и Никола Перлич, и турчинът Джан Мавису.