Бъчварството е отколешен поминък за населението на с. Врачеш. Повече от 50 фамилии упражняват този занаят и в днешно врече, като разнасят славата на селото и на Родината ни по три континента.
Петковден е! Това е празникът на селото. За втори път на този ден се провежда и фестивал на бъчвата.
Сред официалните гости бяха Иван Ченчев - народен представител, Стефка Граматикова - секретар на Община Ботевград, общински съветници, Красимир Инински - вицепрезидент на Олимпийския комитет в България и председател на Федерацията по бокс, Станимира Петрова – световен шампион и два пъти европейски шампион по бокс. Хари Ешкенази - световноизвестен български цигулар, който по-късно взе участие в концертната програма. 
Тържественото честване на събора и Фестивала на бъчвата започна с водосвет за здраве и благополучие, отслужен от отец Димитър. Последва приветствие от кмета на Врачеш Марин Бончовски.
Кметът на Ботевград Иван Гавалюгов също приветства жителите и гостите на Врачеш и им честити празника. В изказването си той подчерта, че Фестивалът на бъчвата се превръща в една добра традиция, която идентифицира селото и му придава нов облик.
Приветствие от празничната трибуна отправи и Станимира Петрова – световен шампион и два пъти европейски шампион по бокс.
След приветствията, майстори-бъчвари от Врачеш въведоха присъстващите в тайните на бъчварския занаят.
След което започна и празничната програма. Поведе я мажоретен състав. Повече от 300 участника изявиха своите таланти от сцената на фестивала. Като гост-изпълнител  Хари Ешкенази - световноизвестен български цигулар, грабна сърцата на публиката с виртуозното си изпълнение.
Кметът на Врачеш Марин Бончовски награди колективите с грамота за участие.
В концертната програма взе участие и ВГ „Димана” към НЧ Тодор Пеев-1871” с ръководител Цветелина Петкова. С петте си песни изпълнителките ни взривиха публиката и заслужено получиха нейните аплодисменти.
Грамотата за участие ще им припомня занапред тяхното отлично представяне на днешния празник в с. Врачеш.