Кметът Иван Гавалюгов отново е внесъл докладна записка в Общинския съвет - Ботевград, с която предлага служба „Земеделие” да бъде преместена от сградата на общинската администрация в сградата на бившия музей, която се намира също на площад „Освобождение”, над бившето заведение „Фламинго”. Да припомним, че на предишната сесия местният парламент не подкрепи предложението. То получи 8 гласа „за”, 1 „против” и 12 „въздържал се”.


Настоящата докладна е придружена с положително становище от главен директор на главна дирекция „ Земеделие и регионална политика” в Министерството на земеделието и храните – Николай Маринов. Той изразява съгласие с намерението на общинското ръководство за преместване на службата, като посочва, че общината трябва да осигури финансовото обезпечаване на ремонтните дейности и привеждане на помещенията във вид, отговарящ на условията за нормално функциониране на службата по земеделие. Освен това той обръща внимание на необходимостта от помещение за архив на службата и осигуряване на оборудване за него. 


В момента архивът на Общинската служба по земеделие се намира в коридора на третия етаж в общинската администрация. По проекта за въвеждане на мерки за енергийна ефективност в общината, който се реализира в момента, се предвижда тази част от коридора да бъде освободена, съгласно правилата и нормите за пожарна безопасност. От своя страна общината не може да осигури помещение за архива, тъй като не разполага с такова. Това е и една от причините за предложението на общинското ръководство за преместване на службата по земеделие. 


В становището си до общинската администрацията Николай Маринов изразява готовност след приключването на ремонтните дейности, в предложените помещения, и сключване на договор между общината и областната дирекция „Земеделие”, общинската служба да бъде преместена на новия адрес.