Един от ключовите играчи на  Цмоки Минск е Витали Лютич.  Миналата година 26-годишното крило игра в Арена Ботевград като баскетболист на националния отбор на Беларус. Тогава България спечели този мач, а малко след това и ответното гостуване в Минск. Тази вечер Лютич отново ще играе в Арена Ботевград, но вече на клубно ниво с неговия Цмоки Минск срещу Балкан в мач от втория кръг на група В на ФИБА Къп. Ето какво каза той за botevgrad.com след сутрешната тренировка на белоруския тим.


"Разбира се, този път очаквам да победим. Въпреки че Балкан е сериозен отбор, което видяхме от представянето му като гост на АЕК в Кипър. Те играха там доста добре, имат и солиден треньорски щаб и считам, че няма да ни бъде лесно. Но се настройваме единствено за победа."


Оказа се, че Витали Лютич се познава лично със старши треньора на Балкан Небойша Видич.


 "Заедно със съотборника ми Никита Мешчеряков бяхме на камповете на Саша Груич в Сърбия. Тренирахме точно при този треньор, който сега е старши треньор на Балкан. Бяхме впечатлени от неговата работа. Днес преди тренировката се видяхме,  поговорихме и си спомнихме  доста неща."


В група В Лютич ще се изправи един срещу друг с неговия сънародник Владимир Веремеенко, който сега е в състава на АЕК Ларнака.


"Володя винаги се бори до последно, той е изключителен боец. Доказвал то е не веднъж. И миналата година, когато бе в Нижни Новгород, винаги се настройваше да се хвърли срещу Цмоки. Затова мисля, че в предстоящия ни мач с АЕК  той отново ще бъде в пълна бойна готовност. И ще бъде здрав сблъсък - разбира се, не на белорусин с беларусин, а на ниво клубни отбори."


Като млад баскетболист Витали Лютич подписва за 3 години в литовския Шяуляй. След това идва в Цмоки Минск, където изкарва три сезона.  После преминава в естонския Калев, играе и за руския Енисей, и отново подписва с Цмоки Минск. Попитахме го каква е разликата между баскетбола в Беларус и в държавите, в които е играл.


 


"Нивото на белоруския баскетбол, разбира се, е по-ниско в сравнение с това в Литва и Естония. Но мисля че то постепенно се повишава - и на клубно ниво, и на ниво национален отбор. В шампионата вече идват легионери, в националния отбор също се забелязва подем - засега не толкова като резултати, но в игрови план вървим нагоре. И се надявам с всяка една година, при правилна подготовка, да повишаваме още повече нивото си. Най-сериозната детско-юношеска школа в Беларус и тази на Цмоки Минск. В нея тренират повече от 800 деца, което никак не е малко. Надявам се след няколко години от нея да излязат добри играчи за националния отбор, за Цмоки, защо не да отидат в Америка или да заиграят в европейските шампионати. Това със сигурност ще повдигне нивото на белоруския баскетбол."