Както вече съобщихме, на 27 октомври т.г. РК «Традиция» проведе годишното си отчетно събрание. Основния доклад, който Наталия Цветкова представи, качваме без редакторска намеса.


Регионален клон „Традиция” - гр. Етрополе е основан на 01.12.2012 г. от 22 човека.
През отчетния период 18.10.2017 г. – 26.10.2018 г.  бяха приети двама нови членове, напуснали - един. Към момента членският състав е 31 човека.
Детската секция „Млад родолюбец“ е с 15 деца от  СОУ “Христо Ясенов“ и ОУ “Христо Ботев“ в гр. Етрополе. За отчетния период от 18.10.2017 г. до 26.10.2018 г. бяха решени редица организационни задачи:
1. Проведоха се 9 заседания на Клоновия съвет на Регионален клон „Традиция” - гр. Етрополе.
2. Приет бе годишен план за дейността на РК - Етрополе през 2018 г.
3. Приет бе Годишен план за дейността на Детска секция „Млад родолюбец” през 2018 г.
През отчетния период основните задачи и цели за изпълнение бяха залегнали в Годишния план на РК „Традиция” - гр. Етрополе за 2018 г. В нашата дейност определящо бе реализиране целите на НД „Традиция”, записани в неговия Устав.
Регионален клон „Традиция”-Етрополе поддържа тясна връзка с Управителния съвет на Национално дружество „Традиция” и е получавал методически указания и пълна подкрепа за организиране и провеждане на нашите инициативи.
Решаваща роля за нашата работа е много доброто взаимодействие и партньорство с ръководството на община Етрополе и Общинската администрация, с Историческия музей, с училищата в общината, с НЧ „Тодор Пеев 1871”, Районно управление на полицията – гр. Етрополе, както и с обществени организации.
Както всяка година и през тази година членовете на Регионален клон „Традиция” - гр. Етрополе с много ентусиазъм участваха в редица чествания и 9 исторически възстановки в различни градове.
За шеста поредна година наши членове, както и членове от РК София, участваха в ритуала по посрещане на участниците в зимния поход до връх „Свети Атанас” в Етрополе. Началото бе поставено през 2013 г. Регионалният клон  участва във възстановките „Заклятието на оборищенци” през м. април в с. Баня,  в която се включиха трима наши членове. Петима членове от нашия клуб участваха в историческата възстановка в местността „Костина” в Тетевенския балкан. В село Черни Вит участвахме във възпоменателното тържество, посветено на гибелта на Ботевите четници Никола Войновски и Илия Пандурски. Участвахме във възстановката за боевете на връх Шипка, организирана от НД „Традиция”, в която участваха трима човека от нашия клон. За пръв път наши членове участваха във възстановката в Благоевград „Илинденски камбани” през м. октомври. За възстановките са канени предимно членовете, които имат свои униформи и оръжие, отговарящи на периода на възстановката.
Регионалният клон участва във всички организирани от община Етрополе чествания и официални празници. С почетен караул на 19 февруари взехме участие в поклонението пред Морената на Васил Левски, на 3 март пред Паметника на загиналите във войните етрополци, в честванията за Празника на град Етрополе - Петровден,  Съединението на България и Деня на независимостта.
През м. март по повод Освобождението на България гостувахме на община Правец в Исторически музей – Правец с изложба на оръжие и униформи на наши членове. В изложбата се включи и председателят на НД „Традиция” маг. Огнян Маринов.
През отчетния период приоритет в нашата работа бе укрепването на клуба и привличане на нови членове. Освен 10-те опълченски униформи, имаме още една опълченска, вече имаме и пет турски униформи, две руски униформи, четническа, от Македоно-Одринското движение, от Балканска, Първа и Втора световна войни. Осем души имат хайдушки униформи, както и  оръжие към съответните униформи.
Една от основните задачи в нашата работа е патриотичното възпитание на младото поколение.  През месец март по покана на Геотехмин се включихме в тяхната инициатива – регионален ученически конкурс под мотото „Героите и събитията от моя роден край”. Изнесохме 4 урока в трите училища на община Етрополе, където   учениците се запознаха с автентичните униформи и оръжия. Чрез увлекателния разказ на Иван Пантев, Иван Кринчев, Марин Кубетски и Стоян Пантев пред учениците оживяха картини от славната българска история. В празничната програма на БНТ за 3-ти март по повод140 г. от Освобождението на България от османско иго участваха Марин Кубетски и негови ученици в предаването „Забравената история на Стилияна Параскевова”. През месец април децата от Детската секция участваха в обучението за боядисване на етрополски великденски „плескани” яйца, организирано и проведено в Историческия музей  на гр. Етрополе. През месец май учениците от секция „Млад родолюбец“ взеха участие и в „Нощта на музеите”. Все още не сме ушили униформи за децата от Детската секция, за което трябва да насочим нашите усили през следващия период. Да търсим спонсори за разширяване дейността на клуба и за провеждане на възстановка за Освобождението на Етрополе през 2019 г.
Дейността на Регионален клон „Традиция” - гр. Етрополе се популяризираше чрез материали, които се публикуваха във вестник „Етрополски преглед”, както и на сайтовете на община Етрополе и на Ботевград.ком.
В своята бъдеща работа нашите усилия ще бъдат насочени към активизиране дейността на Детска секция „Млад родолюбец”; привличане на спонсори за финансово осигуряване на предстоящите ни изяви; разширяване на връзките с  институциите в общината за организиране и провеждане на различни чествания; популяризиране дейността на Регионален клон „Традиция” гр. Етрополе в местни и национални медии; опазване на военните паметници на територията на община Етрополе.
Доказахме, че за шест години се нареждаме сред стабилните клубове в страната. Водени от идеята за съхраняване на националната идентичност и популяризиране на героичното минало на българския народ, ние имаме волята и решимостта да работим още по-добре през следващата година.