Лентата на изцяло обновената детска градина в село Врачеш бе прерязан днес от кмета на Ботевград Иван Гавалюгов, кмета на Врачеш Марин Бончовски и директора на детското заведение Зорница Ташева. 


На днешния празник – Ден на народните будители, детската градина „Детелина” във Врачеш също празнува. Сбъдна се една отдавнашна мечта на жителите на цялото село – сградата на детското заведение да бъде изцяло обновена и ремонтирана. Тържественият ден е още по-усмихнат и хубав за 96 семейства и техните деца, които посещават ДГ „Детелина”. 


„Едва ли има по-истински инвестиции от тези в нашето бъдеще, в бъдещето на нашите деца”, заяви директорът на детската градина Зорница Ташева при откриването.  Тя обобщи, че за една календарна година, благодарение на усилията и подкрепата на общинското ръководство, е свършено следното: цялостна подмяна на отоплителната инсталация; цялостна подмяна на водопровод; обновено дворно пространство с уреди и съоръжения за игра; закупена е готворска печка на газ; външно саниране на сградата и цялостна подмяна на дограма; вътрешна шпакловка и освежаване на занимални и спални помещения. 


Принос за вътрешния рамент на детското заведение има и общинският съветникът Дамян Маринов. С негово съдействие фирма "Глобус Билд" ЕООД дари строителни материали, които бяха използвани за ремонта на помещенията в сградата. 


Кметът Иван Гавалюгов също поздрави присъстващите със светлия празник и отправи благопожелания към тях. 


„Високо оценяваме Вашия труд, ежедневните грижи за нашите деца и възпитанието, което им давате, за да израснат те като достойни хора и активни граждани на нашата община”, каза той. 


По отношение на конкретния повод за тържеството, кметът заяви: „Наш дълг е да правим всичко възможно да осигурим максимално адекватна, полезна, подходяща среда, в която да се полагат грижи за децата на община Ботевград. Ремонтът на детската градина във Врачеш е само един пример как усилията на цялата община и строителите, разбира се, които с достатъчно ангажираност изпълниха качествено ремонта, водят до един добър резултат. Сградата има много добър външен вид. Но ние сме реалисти, и сме наясно, че има още какво да се желае по отношение на вътрешното пространство.”. 


Иван Гавалюгов пое ангажимент, че в бюджета за следващата година общината ще предвиди средства за подмяна на старите легла във всички детски градини с нови.  


Кметът обърна внимание на радостния факт, че детската градина във Врачеш се посещава от 96 деца.  „Доколкото си спомням преди една година те бяха с 20 по-малко. Последните години се наблюдаваше отлив на деца. Един от основните проблеми, по думи на родители, бе поостарялата сграда и недобрите условия за отглеждане на техните деца. Радостно е, че тенденцията се обръща. Да се надяваме, че догодина броят на децата в детската градина ще достигне 100, а защо не и повече. Надявам се, че всички млади хора във Врачеш ще помагат демографската тенденция да бъде с положителен знак и тази хубава детска градина да бъде изпълнена с повече детски усмивки”, каза още Иван Гавалюгов. 


Тържеството продължи с тържествен водосвет за здраве на децата, техните учители и родители. Свещенодействието бе извършено от отец Димитър.


Последва музикално-поетична програма, в която взеха участие децата от подготвителната група с ръководители Пенка Стаменова и Петя Георгиева. Малчуганите зарадваха публиката с песните „Детство мое”, „Аз съм българче”, с пъстър мажоретен танц, със стихотворения, посветени на делото на народните будители. 


Част от празничната програма бе встъпителната конференция по проект  „Пъстри мечти“, който се финансира по договор №БС3317-1-019/26.09.2018 година с Центъра за образователна интеграция на децата и учениците от етническите малцинства. Общата стойност на проекта е 19 454 лева, а продължителността му ще бъде 12 месеца - от 01.10.2018 до 30.09.2019 година, обяви Зорница Ташева.


По време на конференцията гостите бяха запознати с основните дейности, включени в проекта: работа с родители в консултативен кабинет - Родителски клуб; две ателиета за извънучебни дейности за работа с децата - Арт ателие „Сръчни ръчички“ и Клуб по интереси „В ритъма на танца“; спортни състезания; фестивал на толерантността; концерт; три образователни екскурзии; обучения за педагогически специалисти, образователен медиатор и родители за ефективна работа в мултикултурна среда, семинари, конференции, информираност и публичност.


Освен от общинското ръководство и ръководството на кметството, празникът на детска градина „Детелина” във Врачеш бе уважен и от други гости, сред които бяха общински съветници, директори на детски градини в община Ботевград, бивши учители на детската градина, родители.