Община Ботевград е единствената в Софийска област без увеличение на две важни държавни субсидии в проектобюджета за 2019-та. По този повод кметът Иван Гавалюгов е изпратил официални писма до осемте депутати от 26 МИР в 44-ото Народно събрание със сигнал за този странен факт.


„От всичките 22 общини в Софийска област, единствено и само за Община Ботевград не се предвижда нито един лев увеличение на две много важни държавни субсидии в държавния бюджет за 2019-та година - едната е за капиталови разходи, която всяка една община в България получава, другата е общата изравнителна субсидия. Никакво увеличение и по двете субсидии спрямо републиканския бюджет за 2018-та. Повечето общини в Софийска област имат растеж и по двете в различна степен. Много малка част от общините имат увеличение само на едната или само на другата. За Община Ботевград обаче няма промяна в параметрите и на двете субсидии“ – съобщи Иван Гавалюгов на днешния брифинг с местните медии. Той сподели още, че намира този факт за странен и изключително несправедлив.


„В тази връзка съм уведомил и осемте депутати от София област в 44-ото Народно събрание. Надявам се този странен факт да им е направил впечатление, особено на депутата от Ботевград, който би трябвало да защитава най-много интересите на града ни на държавно ниво. Разбира се, това е проектобюджет все още. Той в момента се разглежда от комисиите в парламента и предстои следващата седмица да бъде гласуван на първо четене. Не е късно тази несправедливост да бъде поправена“ – коментира Гавалюгов.


Кметът изрази надежда, че това отношение към нашата община не е преднамерено, а е по-скоро резултат от недоглеждане или пък e съвсем тривиална грешка.


„Не намирам никакви логични аргументи за това разпределение на средствата в националния бюджет, което на практика ощетява Община Ботевград. Направил съм необходимото. Освен писмата до депутатите, възнамерявам да ги поканя и на работна среща, на която ще ги запозная отново с проблема. Също така възнамерявам да информирам и министъра на финансите Владислав Горанов.“ – добави Гавалюгов.