Това заяви пред наш репортер управителят на ВиК –София област  Никола Нитов по повод разпространените от пресцентъра на областната управа съобщения, че се подготвя повишение на цената на водата в Софийска област с 400-500%.


„В момента ВиК –София изработваме бизнес-плана си и най-вероятно до месец ще го внесем за разглеждане в Общинските съвети, в това число и Ботевград. След това ще има обсъждане в Асоциацията и чак след това ще бъде внесен за утвърждаване в КЕВР” – обясни Никола Нитов.


„Не мога да прогнозирам каква ще бъде цената, заложена в бизнес-плана, защото се отчитат много фактори, но не може да остане и сегашната. Тя не е променяна повече от 5 години, а през това време се увеличиха цените на енергия, консумативи, материали, заплати и т.н.” – коментира още Никола Нитов. Той обаче е категоричен, че в никакъв случай не може да става дума за увеличение 500%, това би означавало един кубик вода да струва повече от 5 лева.


На утрешното заседание в областната управа се предвижда де се подпише само анекса за присъединяване на "ВиК Бебреш” към  ВиК Асоциацията на Софийска област. В този анекс са заложени инвестициите, които държавното дружество ще направи за водопроводната система на територията на община Ботевград. Тя е в размер на 1 милион лева за срок от пет години.


„Увлечихиме инвестицията за Ботевград по предложение и настояване на общинското ръководство” – заяви управителят на държавното ВиК-дружеството Никола Нитов.