Изложбата "Портрет имаш, жена нямаш” е посветена на българската емиграция през първата половина на ХХ в. към Северна и Южна Америка, Европа и Австралия. В нея са събрани документални материали с акцент върху трагизма на емигрантския живот. Изложени са снимки, документи и лични вещи на емигранти, съхранили драматизма от раздялата на семействата, пропилените пари и надежди, разочарованието. Рени Петрова – директор на музея, разказва как  е хрумнала идеята за експозицията на Пламен Събев – директор на Исторически музей Попово. Преди време музеят в Попово е посетен от учителка, чийто мъж заминава за Аржентина и никога не се завръща отново в България. На жената й се налага да отгледа детето им сама. На гърба на тъжна снимка, която е предоставила на музея, е написано „Портрет имаш, жена нямаш“. Темата е актуална и днес, тъй като емиграцията отново е огромна и причината отново е икономическа.


„Нищо ново не се случва в нашата държава. В нашия край в началото на миналия век емиграцията е изключително силна, макар че хората се занимават със земеделие и са доста заможни. Те напускат и в тогавашните статистики е отбелязано, че дори и богатите емигрират. Отиват в чужди страни, за да спечелят достатъчно с идеята да се върнат и да купят инвентар, машини, трактори, за да произвеждат още повече. За сравнение емиграцията във вашия край е доста по-различна. Тя е свързана с въстания, прогонвания, насилие. Емиграцията от началото на века е една голяма трагедия. Липсвали са съвременни технологии за връзка с България. Изведнъж се оказва, че заради тези раздели много емигранти така и не се завръщат, не събират никакъв капитал за обратен билет. Дори губят всичко, стават още по-бедни.


Тогава параходните компании, застрахователните компании, които прибират парите на кандидат-емигрантите са доста агресивни. Те наистина успяват да оберат хората още преди да са заминали за Америка. Пропагандата в тогавашната преса е наистина много голяма, относно мечтания живот в Америка. Представете си само един човек от село как отива в Ню Йорк! Това е умопомрачителна картина. Благодарение пък на българите, австралийците познават голяма част от земеделската продукция, която ние пренасяме натам. Когато събирахме изложбата, се оказа че почти не се намират предмети. Хората се помъчиха да намерят нещо скрито, което са успели да припечелят, донесли са го и ни го предоставиха. Имаме села, в които няма и къща без емигранти. Просто хората не са харчили пари за нищо, за каква изключителна спестовност говорим, разказва Пламен Събев - директор на музея в Попово. 


В залата са разположени плакети с информация и бележки за българите в чужбина, за тъгата, трагедията, смъртта, изненадата от новия свят, неосъществените мечти, носталгията, изпитанията, динамичния и труден живот на емигранта, безизходицата, почти изключената възможност за по-добра работа, заблудите, нашата следа на кораба „Титаник“, потънал през 1912 г.


Показани са бланки от океански лайнери, паспорти на емигранти, автентичен костюм от Южна Америка, куфар на преселник, списания, монети, вложки за билети на параходни компании и презокеански пътувания, възпоминателни плакети, много снимки. Единствената положителна страна на емиграцията е показана чрез една сватбена снимка на българи в Австралия.


Изложбата се осъществява с финансовата подкрепа на Министерството на културата. Включени са материали на Исторически музей – Попово, Държавен архив - Търговище, ЦДИА - София, емигрантски сайтове, частни лица.


Изложбата "Портрет имаш, жена нямаш” ще гостува на Историческия музей Ботевград до януари 2019 г.