Ботевградчани имаха възможност да се срещнат и разговорят с един от най-изявените български учени и интелектуалци – акад. Георги Марков Той гостува в Ботевград по покана на Исторически музей – Ботевград. Срещата-разговор с него бе на тема Първа световна война и участието на България в нея, а поводът 100 години от края на войната.  


В началото на срещата директорът на музея Рени Лазарова представи накратко биографията на историка. Тя благодари на акад. Марков за това, че с готовност се е отзовал на поканата. 


Историкът бе придружен от Иван Гранитски – директор на издателство „Захари Стоянов”. Той представи най-новите издания, разширени, допълнени с нови факти, на книгите на Георги Марков – шест тома, посветени на войните, в който България участва от началото на миналия век до началото на Втората световна война. 


„Това шестокнижие е посетено на най-важните, най-драматичните периоди от новата българска история. Първата книга разказва за Балканската война, за изключителната храброст на българските офицери и войници, които за три седмици разговарят армията на Османската империя. Книгата е посветена на дядото на акад. Марков, който също се казва Георги, загинал при Бунархисар на едва 34-годишна възраст, разказа Иван Гранитски. – Това са съвсем нови книги, защото те са допълнени с нови факти от новите разсекретени през последните години архиви, включително и от личния архив от цар Фердинад, който бе донесен от неговия син – Симеон”, допълни той. 


Повече от 20 години Георги Марков работи върху огромната тема за Първата световна война и участието на България в нея, както и за Втората световна война. 


„В тези книги акад. Марков дава една ясна и стройна концепция на тълкуването на историята на България през този период, тъй като книгите не са посветени само на войната, а на невидимата дейност на дипломатическите представители в навечерието на войните, на тайните преговори из императорските дворове или министерски кабинети. За договорите, които сключват страните от Балканския съюз, когато говорим за подготовката на Балканската война. Книгите са богато снабдени с фактологически материали и със снимки”, обясни директорът на издателство „Захари Стоянов”. 


Шестте тома на Георги Марков дават уникална панорама на цялостния живот – икономически, духовен, политически, дипломатически, и разбира се, погледът върху военните действия. 


„За съжаление през последните години нашата държава не се интересува от поруганите български гробища, останали във всички балкански страни. Но тази дейност - по издигане на неръкотворен паметник на българските войници, извършва именно акад. Марков с тези си книги”, подчерта Иван Гранитски в изказването си пред малобройната, но изключително любознателна публика в залата на музея. А това, че присъстващите имаха познания по основната тема на срещата-разговор, пролича от въпросите към автора на книгите. 


По време на срещата бяха засегнати наболели проблеми, които често се дискутират в общественото пространство – поругаването на паметниците на българските исторически личности, изкривените факти и премълчаните истини в учебниците по история, нивото на българската дипломация в момента и други. 


В края на срещата секретарят на Община Ботевград - Стефка Граматикова, поднесе на акад. Георги Марков почетен плакет, букет цветя и благодарност от името на цялото общинско ръководство за неговия съществен принос в развитието на българската история.