Никога не ми е било цел и голяма мечта да получавам награди и признания. Разбира се, на всеки човек, който се занимава с определена дейност, му е приятно, когато бива оценен по какъвто и да било начин. Надявам се, че съвсем обективно и искрено е било гласуването. Благодаря за номинацията и подкрепата на хората, това ни дава допълнителен стимул да работим в посоката, в която ежедневно полагаме сериозни усилия аз и цялата администрация! Приемаме тази награда, като висока оценка за усилията и труда на администрацията, но трябва да благодарим и на хората, които реално са направили инвестициите и са осигурили работни места. Община Ботевград, чрез общинския бюджет и чрез привлечени средства по европейски програми, инвестира през настоящата година сериозни средства в  инфраструктурата на територията на общината. По различни програми и проекти успяхме да осигурим и немалка допълнителна заетост. Сериозни инвестиции правят и частните фирми, които също разкриват работни места. Радващото е, че инвестиционният интерес към Ботевград не е намалял, напротив – за последните две години всички големи предприятия направиха разширения на своите производства, а и от внесените проекти за одобрение в общината, се вижда, че техните намерения са да продължават да разширяват своите инвестициите тук.  Така кметът Иван Гавалюгов коментира наградата, която получи в категория „Инвестиции и работни места” на шестото издание на конкурса „Кмет на годината 2018”. 


Според него проблемът на Ботевград не е безработицата, а липсата на квалифицирана работна ръка, която да се влее в пазара на труда, да заеме вакантните работни места и да материализира чрез труд направените инвестиции. 


„В разговорите ми с управителите на големите предприятия в града недостигът на работна ръка е основният проблем, който се очертава пред тях. Ежедневно към Ботевград пътуват повече от 2000 души от други общини, за да положат своя труд. Проблемът с недостига на кадри не е само проблем за община Ботевград, а и за страната като цяло и трябва да се предприемат мерки и на национално, и на местно ниво, които в краткосрочен, средносрочен и в дългосрочен план да дадат резултат, за да има инвестиции”, коментира кметът.