За първи път Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД) връчи отличителен знак „Аз гарантирам щастливо детство“, който ще се присъжда ежегодно като признание за гарантиране на правата на детето. Церемонията по награждаването се състоя вчера – 21 ноември, в изложбена зала „Триъгълна кула на Сердика” - София. Присъдени бяха награди в три категории: за устойчиво развитие, успешна промяна и значима иновация. Начело на журито, определило победителите, бе председателят на ДАЗД д-р Елеонора Лилова, а в състава влизаха представители на Консултативния съвет, на Съвета на децата, на академичните среди, на НСОРБ, както и публични личности, съобщават националните медии. 


В категория „Успешна промяна” се съревноваваше и Центърът за социална интеграция и рехабилитация за деца с увреждания в Ботевград. Той не спечели голямата награда, но бе удостоен с плакет, както и другите кандидатури, за това че се бори за признание на качеството на услугата за деца. 


Към момента 48 деца, от които 5 са навършили пълнолетие, ползват услугата на Центъра за социална интеграция и рехабилитация, който се помещава във високия корпус на ОУ „Васил Левски”. 


Центърът бе създаден по проект на Община Ботевград, спечелен през 2016 год. Средствата за неговата реализация бяха осигурени от Фонд “Социална закрила“. От миналата година общината направи съответните постъпки за функциониране на Центъра като делегирана от държавата дейност. 


Създаване на мултисензорна стая – това е една от основните задачи, която ръководството на Центъра си поставя за изпълнение през следващата година. Стаята представлява специално обзаведено и оборудвано място за терапия на деца със специфични образователни потребности. В това помещение те ще могат да развиват своята сетивност и възприятията си под инструкциите на специалист, преминал съответния курс на обучение.