Българският национален отбор по баскетбол запази шансове за класиране на световното първенство в Китай през 2019 г. след  победа срещу Босна и Херцеговина. Тимът на Любомир Минчев се наложи с 89:82 в зала "Арена Ботевград".


 Националите успяха да се преборят за победата въпреки отсъствието на лидерите си Александър Везенков и Дий Бост. Крилото на "Олимпиакос" и плеймейкърът на "Химки" не бяха пуснати от своите клубове да участват в днешния мач и предстоящия с Франция на 3 декември.


Божидар Аврамов отбеляза 20 точки за 18 минути игра, с 14 е Александър Янев, 13 вкара Станимир Маринов, 11 има Чавдар Костов. Димитър Димитров реализира 7 точки, Венцислав Петков - 5. За Босна и Херцеговина над всички бе центърът Миралем Халилович, а Емир Сулейманович и Един Атич имат по 17.


 България записа втори успех от три мача във втората фаза на квалификациите в зона "Европа". В първия кръг националите нанесоха сензационно първо поражение на Франция, след което бяха близо до нов подвиг срещу Русия, но загубиха драматично.


 Българските баскетболисти постигна четвърта победа от общо девет мача от началото на квалификациите. Във втората фаза на националите се зачитат резултатите от първата, в която националите играха с Финландия и Чехия.


 С днешния успех българският отбор събра 13 точки. Франция е начело в групата с осем победи и една загуба, след като тази вечер надигра Чехия със 79:65. Чехите са втори със седем победи и две загуби, като и двата отбора вече си гарантираха участие на световното.


 Битката за последната квота от тази група ще е между България, Финландия и Русия. Финландците и руснаците играят помежду си в момента, като досега имат по четири победи и четири загуби.