Днес, 7 декември 2018 г. историческият музей в Етрополе отбеляза своята 60-годишнина.
За самото тържество сме качили отделен материал. Сега ви предлагаме кратка историческа справка:


В далечната 1904 г. учителят Александър Тацов урежда музейна сбирка от вкаменелости и археологически материали към прогимназията в Етрополе. Той прави проучвания на рударството, евреите в Етрополе, на етрополски родове, манастира – събрани в три тома ръкописни бележки, дарени на музея. На 4.Х. 1951 г. към читалище „Напредък” в нашия град се създава Исторически комитет, чиято главна цел е създаването на музей.  Първият председател на комитета е Кръстьо Мишев, председател на Историческия комитет от 1957 г. е Григор Григоров- адвокат, който организира и ръководи цялостната дейност по създаването на музея. Иван Кацаров – събира  и написва  историята на града „Етрополе през вековете”. Кръстьо Матеев – е първият уредник на музея, а свещеник Стефан Аламанов предоставя сградата на бившето Килийно училище в двора на църквата „Свети Георги” за първата музейна експозиция. Димитър Тунджев и десетки наши съграждани  помагат на комитета и с много жар  работят за създаването на музея.
На 7.ХІІ. 1958 г. музеят тържествено е открит от Григор Григоров, а лентата прерязва ген. Димитър Гръбчев. 1350 са експонатите, събрани за първата музейна сбирка, като по-голяма част от тях са дарени от етрополци. В летописа на музейното дело в Етрополе са записани имената на проф. Тодор Герасимов, проф. Иван Велков, Велизар Велков, Александър Фол, Георги Михайлов, Дочо Леков, проф. Иван Унджиев, художниците Евгени Поптошев, Марин Ташев и Злати Чалъков, проф. Боряна Христова, Даниела Агре и още много други. През годините директори на музея са били Георги Билев, Янка Филипова, Ирина Станкева, Наталия Лилова, Михаил Василев и Христина Василева.
На 30.ХІІ. 1968 г. в реставрираната сграда на бившия конак се открива втората експозиция на Историческия музей. Тогава музейни служители са Георги Билев – директор и Янка Филипова – уредник. След реставрация на скривалището на Васил Левски в манастира „Света Троица” през 1977 г. е открита музейна експозиция в манастира – филиал на Историческия музей, която през 1992 г. е обновена с представяне на Етрополската книжовна школа и иконописното ателие.
През 1980 г. е открита в Арнаудовата къща експозиция „Вътрешна уредба на етрополската къща през Възраждането”, филиал на Историческия музей.
През 1991 г. под ръководството на н.с. Илия Илиев от Националния военно -исторически музей на втория етаж на Павелпанчовата къща  се урежда и открива експозиция за Руско – турската освободителна война.
Със съдействието на екип от НИМ – София е изработен нов тематико – експозиционен план и на 09.07.1992 г. новата експозиция е отворена за посетители. 
Днес Исторически музей – гр. Етрополе е авторитетен научен и културно просветен институт за проучване и популяризиране на богатото културно – историческо наследство на Етрополе и Етрополска община.


Текст: Историческия музей
Снимки: Христо Христов