За осма поредна година фондация „Астика” раздаде националните награди „Доброволец на годината”. Официалната церемонията по награждаването се проведе на  5 декември - Международния ден на доброволеца. 


С приза „Доброволец на годината”, категория „Хуманитарни дейности”, е удостоена Лили Димитрова от Ботевград. Тя работи като доброволец и назовава своята кампания ”Има надежда”. 


Лили Димитрова се включва в благотворителната инициатива за събирането на жълти стотинки в Ботевград и дарява сумата от 3800 лв. за изграждането на модерна детска площадка. Организира благотворителна инициатива за събиране на пластмасови капачки: „Малко от всеки, много за всички”, която продължава и днес.


След успешната акция за събиране на жълти стотинки започва нова, а  със средствата се закупува детско креватче за родилното отделение в МБАЛ- Ботевград, 50 броя нови бебешки бодита и дрехи за новородени. 


Лили Димитрова притежава неизчерпаем ентусиазъм и привлича много съмишленици на своя страна, не се предава и вярва, че хубавите неща тепърва предстоят”, се посочва в предложението за удостояването на младата жена с авторитетната награда. Тя е номинирана от Инер Уил дамски клуб – Ботевград. 


Националният конкурс “Доброволец на годината” има за цел да отдаде заслужено признание на участниците в доброволческите дейности, допринесли за подобряване на благосъстоянието, толерантността и солидарността в обществото.


За участие в конкурса бяха номинирани 24 български и чуждестранни граждани, които са осъществили доброволчески дейности през периода от 12.11.2017 до 12.11.2018 г.


Наградата „Доброволец на годината” бе присъдена в общо четири категории.  


След проверка на номинациите за съответствие на избраната тематична област и предоставените доказателствата за осъществен доброволчески принос, селекционната комисия  взе решение за класиралите се доброволци да се обявят официално резултатите от Конкурса и връчване на призове  в отделните категории на 5 декември 2018г., съобщават от фондация „Астика”. 


“Доброволец на годината” е защитена марка, регистрирана в Патентното ведомство на Република България. Изключителните права на марката са интелектуална собственост на фондация “Астика”. Конкурсът е учреден на 4 декември 2010 г. 


Националният конкурс “Доброволец на годината” се реализира с подкрепата на Община Бургас и ЕкоТой.