В днешния първи мач от втората групова фаза на турнира за Купата на ФИБА Европа баскетболистите на Балкан спечелиха срещу унгарския Алба Фехервар с 88-82 след петминутно продължение. Те пречупиха своите съперници след много силна игра в последната четвъртина на редовното време.


След третата част балканци изоставаха с 8 точки - 53-61, но постепенно започнаха да намаляват пасива си и изравниха 68-68, когато оставаха 2 минути и 49 секунди. След което на няколко пъти пропуснаха да излязат напред в резултата и 24 секунди преди края се стигна до ново равенство - 70-70.  В тези секунди нещата се развиха главоломно - унгарският тим вкара кош и фаул и поведе с 3 точки, но буквално в самия край тройка на Брендън Браун изравни и прати мача в продължение.


В първите 40 секунди на  допълнителните пет минути зеленобелите дръпнаха с 5 точки - 78-73, а при оставащи 2 минути и 2 секунди авансът им стана 6 - 81-75. Гостите опитаха да направят обрат, смъкнаха до 81-80, но след  тройка на Мирко Мулалич  допуснаха Брендън Браун да им отнеме топката и да фиксира крайното 88-82 за Балкан.


Срещата започна изключително лошо за Балкан, тъй като в самото начало контузия получи Димитър Димитров. Проблемът в адукторите не му позволи да играе до края на срещата. А доколко сериозна е травмата, ще покажат предстоящите изследвания.


Трима от Балкан завършиха с двойни показатели. Най-резултатният в тази среща - Брендън Браун, е с 18 точки и 10 завършващи подавания. Микейл Хопкинс вкара 17 точки и одвладя 13 борби. С дабъл-дабъл е и Алекс Гаврилович - 14 точки и 10 овладени топки. Танксли Ефианай реализира 13 точки, Венци Петков вкара 12, с 8 е Крис Минков, 6 има Мирко Мулалич.


За Алба Фехервар най-много точки - 23, вкара Бойкинс, с 18 е Фриймън, по 15 имат Бълок и Хийт. Заради контузия не игра капитанът Петер Лорант, който пропусна и предишните две срещи на своя тип.


В следващия мач, който е другата сряда - 19 декември, Балкан гостува в Израел на Ирони Нес Зиона, който тази вечер побуди като гост Левски Лукойл с 98-89.