Толкова късмет в рамките само на една седмица отборът на Балкан не е имал отдавна. След като в сряда стигна до продължение с тройка в последната секунда  на редовното време и след това спечели срещу Алба Фехарвар в мач от втората групова фаза на ФИБА Къп, тази вечер в среща от НБЛ с Академик Бултекс 99 драматичната развръзка бе идентична.


До продължение този път не се стигна, но всички в Арена Ботевград тръпнеха до последната сирена. Когато оставаха 9 секунди и половина и Балкан водеше с 1 точка, гостите имаха атака. С нея се нагърби американецът Дейшон Найт, но не успя да намери точното решение и краят на мача дойде при резултат 97-96 /21-24, 31-24, 21-20, 24-28/ за Балкан. В първата среща между двата тима на старта на първенството в Пловдив балканци измъкнаха щастливо успеха отново само с 1 точка разлика.


Цифрите за този изключително оспорван мач, в който победата можеше да е и на съперника, са красноречиви. Цели 22 пъти бе променяно водачеството в мача, стигна се и до 15 равенства. Интересното е, че пловдивчани имаха малко по-добра стрелба - 52.2% срещу 50.8 на Балкан, от тройката също са с по-висока успеваемост - 11/24, което е 45.8% срещу 14/33 за Балкан /42.4 на сто/. Академик Пловдив взе и 9 борби повече - 40-31. Това, с което Балкан превъзхождаше според статистиката,е, че има 9 асистенции повече и направи два пъти по-малко грешки - 5 срещу 10 на гостите.


През първото полувреме двата отбора отбелязаха 100 точки - резултатът бе 52-48. Петима от Балкан са с двуцифрено изражение на вкараните точки. Най-резултатен с 24 е Микейл Хопкинс, който направи и дабъл-дабъл с овладените 12 борби. Алекс Гаврилович отбеляза 17, въпреки че висеше с нарушения. С 15 точки е Брендън Браун. А посрещнатият много топло и с овации Павел Иванов, който се завърна в тима след като бе нарочен за освобождаване, игра силно и отбеляза 14 точки.  Мирко Мулалич вкарваше във важни моменти  и има 12 точки.  С по 6 са Крис Минков и Венци Петков, 3 има Ефианай.


За Академик Пловдив над всички бяха Дейшон Найт с 30 точки и Васил Бачев с 25, той вкара 5 тройки. Силно игра и Александър Груев, който завърши с 11 точки, с 10 точки и 10 борби е нигериецът Питър Олисемека.


Във вторник Балкан заминава за Израел, където в сряда гостува на Ирони Нес Зиона в мач от втората фаза на ФИБА Къп. А другата неделя, 23 декември в среща от НБЛ гостува в Самоков на Рилски спортист.