Няколкогодишната сага между Община Ботевград и Травъл медиа груп - един от изпълнителите на проекта за развитие на туризма „Ботевград – привлекателна дестинация за атрактивен културно-исторически, еко и спортно-развлекателен туризъм”, приключи. Съдът се произнесе в полза на софийската фирма. Това означава, че общината ще трябва да изплати още 123 000 лева, с които сумата ще набъбне до 200 000 лева, тъй като до момента са изплатени 77 000 лв., т.е. тя надхвърля стойността на сключения между двете страни договор за изпълнение на проекта, която възлиза на около 150 000 лв. 


Съществуваше благоприятна за общината възможност казусът да бъде решен с извънсъдебно споразумение, но местният парламент не подкрепи предложението, което бе внесено от общинското ръководство в дневния ред на две заседания през миналата година. И двата пъти не достигна един глас, за да може двете страни в конфликта да се споразумеят извън съдебна зала. В случая предложението бе общината да заплати 70 000 лева на фирмата и с това спорът да приключи. Сега загубите за Община Ботевград ще бъдат нeколкократно по-високи.  


Стойността на договора с Травъл медиа груп за изпълнение на възстановката  „Последните дни на Цар Иван Шишман” по проекта за развитие на туризма, реализирана през 2014 год., е около 150 000 лв. На фирмата са изплатени авансово 43 000 лв. Тогавашният кмет на Ботевград Георги Георгиев категорично отказва да изплати останалата сума на фирмата-изпълнител, тъй като счита, че има неизпълнение по договора. Съответно фактурите на Травъл медиа груп са връщани от общината. Управляващият орган на ОП „Регионално развите”, по която се финансира проектът, наложи на Община Ботевград финансова корекция от 100% върху стойността на договора и тя трябваше да върне авансово предоставените й 43 000 лева на Министерството на регионалното развитие и благоустройството – принципал на проекта. От своя страна фирмата заведе дело срещу общината за неизплащане на останалата част от сумата по договора. 


„Този проблем го наследих през 2015 год. След като се запознах с практическата обстановка, с цялата документация, с неизпълнените дейности, мога да кажа, че според мен има частично изпълнение по договора. Съдът обаче приема, че има пълно изпълнение и Травъл медиа груп, като страна по договора, има основание да изиска пълно плащане по него. Проектът приключи през 2015 год., съответно с неизпълнение на договора от страна на Община Ботевград. Всъщност плащанията по него остават изцяло за сметка на общината, а не на европейските фондове, които финансираха туристическия проект. Това обаче не е най-голямата драма. Във връзка със заведеното дело, Травъл медиа груп претендира пред няколко инстанции на съда, включително и пред последната – Апелативен съд, която потвърждава решението в полза на фирмата. На база на това решение тя си вади изпълнителен лист и чрез частен съдебен изпълнител изисква плащане на останалата сума по договора с Община Ботевград”, уточни кметът Иван Гавалюгов по време на редовния брифинг с медиите миналия петък, на който бяха поставени въпроси по този казус.  


През 2017 год. общината извършва частично плащане по изпълнителен лист за 25 000 лв. плюс съответните разходи за адвокат и държавни такси – общо 34 000 лева, на другата страна по договора. Веднага след това Травъл медиа груп завежда иск за останалата част от сумата по договора и част от неустойките по него. Останалата част от главница по договора е 75 000 лева плюс 30 000 лева частични неустойки. А общият размер на неустойките е 164 000 лева. Само той надхвърля стойността на договора по проекта, която, както съобщихме по-горе в текста, възлиза на около 150 000 лв. В искането си до съда Травъл медиа груп настоява да й бъдат заплатени част от неустойките, лихва и разходи за адвокатски хонорар. Така че към днешна дата общината е осъдена да заплати още около 123 000 лева на софийската фирма. Решението и изпълнителният лист по него са получени в общината през миналата седмица. Като се добавят 34 000 лева, изплатени през миналата година, и 43 000 лева, наложена корекция от МРРБ, излиза, че загубата за Община Ботевград е 200 000 лева.  


Но съществува и реална опасност Травъл медиа груп да поиска плащане на останалата част от неустойката – още 134 000 лева. Тогава ще излезе, че Община Ботевград ще плати близо 300 000 лева за нещо, за което не е трябвало да плаща и един лев, защото се финансира по европейска програма. 


„За съжаление намерението на група съветници - да бъде затруднена и ощетена финансово Община Ботевград, успя. Тук съм абсолютно категоричен и съм готов, където трябва и по какъвто и да е повод, да защитя тези мои думи”, заяви кметът Гавалюгов. -През 2017 год.с управителя на Травъл медиа груп стигнахме до споразумение, че общината ще плати само 80 000 лева по договора, което е по-малко от сумата, която се дължи по официално сключения договор. Това стана преди окончателното произнасяне на съда. В онзи момент нямаше яснота дали делата ще бъдат в полза на фирмата, или не. Споразумението беше предложено в ОбС Ботевград, след като имаше произнасяне на първа инстанция за изплащане на сумата от 25 000 и съответните разходи за адвокат и държавни такси, но предстоеше обжалване от страна на общината. То обаче не срещна подкрепата на мнозинството в ОбС. След едно или две заседания внесох ново искане за сключване на извънсъдебно споразумение, като сумата бе намалена с 10 000, т.е. общината да плати 70 000 лв. на фирмата-изпълнител. Ако така направеното предложение бе прието, общината нямаше да претърпи тази огромна загуба. Не го казвам като някакво оплакване, но това са средства, които можеше да бъдат вложени в инфраструктура, социални и други смислени дейности. Имахме своите основателни аргументи да считаме, че съдът, въпреки нашите виждания, няма да приеме аргументите ни за пълно неизпълнение на договора”, допълни градоначалникът. 


Да припомним, че от страна на общината като свидетел по делото е призован бившият кмет Георги Георгиев. Всъщност той е бил един от основните свидетели на общината. Съдът обаче не приема неговите показания, като се обосновава така: „Показанията на свидетелите Николов и Георгиев в по-голямата си част не възпроизвеждат лични възприятия и поради това не са годни да опровергаят фактическите изводи, формирани въз основа показанията на незаинтересовани от изхода на делото очевидци”, пише в решението на Софийски градски съд. Съдът намира още, че свидетелските показания на Георгиев са „непълни” и „производни”: „…същият сочи, че не е наблюдавал постановката на Урвишка поляна /тръгнал си е поради внезапен ангажимент / и възпроизвежда факти, за които е уведомен от „комисиите”, а именно, че „качеството на материалите, с които се правят костюмите, не е достатъчно високо, както и че цените, които се изработват, са занижени”. Първият факт – за лошото качество на материалите на костюмите, е изолиран, не се потвърждава от други събрани доказателства и съдът не го приема за доказан. Вторият факт е неотносим към преценката за точно изпълнение – стойността, която изпълнителят изплаща на подизпълнителя, е ирелевантна. Същевременно Георгиев сочи, че не е бил уведомяван от дружеството, на което е възложил цялостното организация /”Златен век”/, за наличие на проблеми, включително с костюмите.


Подробности по случая оттук: http://botevgrad.com/news/68941/Obshtinata-e-zagubila-deloto-na-parva-instanciya-sreshtu-Traval-mediya-grup-EOOD/.


"Всъщност това е изключително негативният, но в никакъв случай не е неочакван развой на сагата около Травъл медиа груп и неизплатените договорени суми от Община Ботевград”, коментира още кметът Гавалюгов. Той съобщи, че същевременно общината изплаща корекция, макар и редуцирана, по договора за градската пречиствателна станция за отпадни води. Като задължения остават още 400 000 лева, които държавата най-вероятно ще си удържани от изравнителната субсидия за следващи периоди.