Президентът на републиката Георги Първанов днес бе сред официалните гости на тържеството по повод 80-годишнината от съдаването на Държавното ловно стопанство “Витиня”. Той поздрави работещите в стопанството и гостите на тържеството и направи първа копка за строителството на нова администртивна сграда. Според проекта тя трябва да бъде готова за две години, а теренът на който ще се строи е в съседство с досегашната сграда.
Председателят на Държавната агенция по горите Стефан Юруков поздрави домакините по повод юбилея и подчерта, че “Витиня” е образцово ловно стопанство.
В момента в ловното стопанство работят 97 служители. Основната цел е запазване и обогатяване на дивичовото  богатство в региона. “Вече може да се похвалим, че имаме възможности за затворен производствен цикъл както в ловното стопанство, така и дърводобивната дейност” – заяви директорът на ДЛС “Витиня” Юри Миков. Той подчерта, че за последните седем години средната работна заплата е нараснала 3.5 пъти, а стопанстовото се е сдобило с модерен технически парк.
В момента най-много усиля се полагат да предоляване последствията от ледолома, който нанесе големи щети на гората. Досега са усвоени 50 000 кубически метра паднала маса, до две години ще бъде усвоена цялата – зяви Юри Миков.
Повече от 250 гости – представители на министерството на земеделието, регионалните управления по горите, бизнесмени присъстваха днес на тържеството. То продължи с коктейл сред красивата природа на Стара планина.