Наистина зловещ се оказва последният месец декември от далечната вече 1943 година.
След битката в Лопянската гора на 16 декември 1943 г. започват арести сред населението в района. Арестувани са ятаците и помагачите на партизаните в Етрополе, Лопян, Джурово, Осиковица и Видраре. След жестоките изтезания на 17 и 18 декември е разкрит Районният комитет на Българската работническа партия в Етрополе и цялата яташка мрежа.
Полицията узнава за укриващи се в района партизани.
На 18 декември полиция и разузнавачи ограждат къщата на Стойо и Виша Маринови в м.Космата в с.Видраре и в завързалата се престрелка загиват 3 партизани: Йосиф Бенбасат, Пейо Кринчев и Александър Петков. В тази битка загиват и стопаните на къщата Стойо и Виша Маринови. След битката телата на убитите са изложени в с.Лопян и в Етрополе за разпознаване от близките и за назидание на населението.
В това време продължават и разкритията на полицията. Арестувани са всички членове на БРП в Етрополе и комунисти от околните села.
Разпитите и изтезанията на задържаните се водят в училището в Етрополе.
Връх на полицейския терор става разстрела на 17 комунисти и ремсисти, ятаци на отряда „Чавдар”.
На 31 декември 1943 година в м.Черния Паметник на Арабаконашкия проход са разстреляни без съд и присъда Марко Проданов Ганчев, Марийка Иванова Гаврилова, Дончо Симеонов Тепавичаров, Григор Михайлов Гошев и Александър Симеонов Спасов от Етрополе; Никола Михайлов Николов, Никола Петков Цанов, Цвятко Янков Станчев от Лопян; Матьо Гергов Цаков, Мико Лаков Тошев, Вутьо Миков Тошев от Джурово; Цветан Петков Цаков от Осиковица; Цако Гергов Цаков и Ценко Миков Ценков от Видраре; Никола Цонев-Първан от с.Връбница, Михаил Иванов Лазаров от Червен бряг и Григор Петков Гошев от Правец.
Днес, на 28 декември, 75 години след разстрела им, в м. Черният паметник на Арабаконашкия проход се събраха роднини и близки на избитите.
Слово по повод на тогавашните страшни събития, произнесе председателят на ОбС на БАС в Етрополе Чавдар Крачунов.
Радка Толева прочете авторово стихотворение, претворяващо събитията.
С едноминутно мълчание и падане на колене беше почетена паметта на избитите антифашисти.
Венци и цветя поднесоха: заместник-кметът на Община Ботевград, кметът на с. Врачеш, ОбС на БСП-Ботевград, ОбС на БСП – Етрополе, ПП „Нова зора”, ОбС на БАС – Ботевград, ОбС на БАС – Етрополе, близки и роднини на разстреляните.