2019 година започна за българския баскетбол с нови оспорвани битки по терените, но и с ново напрежение по трибуните. След като се наложи влизане на жандармерия в публиката по време на мача от НБЛ между Левски Лукойл и Балкан в зала „Универсиада“, президентът на БФБаскетбол Георги Глушков реагира бързо и в Дневния ред още на първото заседание за годината на УС бе включена точка „Обсъждане на мерки за подобряване на работата на БК във връзка с изпълнението на Закона за опазване на обществения ред при спортни мероприятия (докладва Георги Глушков)“.


 - Г-н Глушков, поводът за включване на тази точка в Дневния ред още на първото заседание на УС за 2019 г. е ясен. Какво очаквате от обсъждането на 14 януари?


 - В последните няколко години наблюдаваме ескалация на антагонизма в отборите, които се борят за престижно място на мачовете от НБЛ. Ние не сме изключение от другите държави в нашия регион, но се движим малко след тях – те имаха такива проблеми преди нас. При тях се наложи да вземат драстични мерки, предвид фенската маса, която участва в тези събития. При нас нещата са в начален стадий и бих искал на предстоящия УС, който ще бъде на 14 януари, да обсъдим мерките и факторите, които влияят за ескалацията на антагонизма извън игрището. Ясно е, че противопоставянето на игрището е хубаво нещо, което привлича зрители и публика. Обаче антагонизмът на трибуните отблъсква публиката. Така че ние трябва да видим факторите, които влияят на този антагонизъм на трибуните, да набележим мерки за това и за работата на клубовете, които трябва да спазват Закона за опазване на обществения ред по време на спортни състезания. В клубовете са запознати с него. Миналата година имахме един случай и Дисциплинарната комисия направи препоръка в тази насока. В организационен план нещата се подобряват. За нас е важно не да решим конкретния случай, а да набележим мерки, които в бъдеще да предотвратяват подобни случаи на такъв краен антагонизъм по трибуните.


Случилото се в събота е лошо за баскетбола. Защото антагонизмът на терена създава емоции за хората по трибуните. Наложително е да направим така, че тези фактори, които не произлизат само от фенската маса, а от всички участващи в процеса, да бъдат неутрализирани. Всички са отговорни в този процес - президенти на клубове, треньори, състезатели, фенска маса и т.н. Случващото се не е позитивно и се отразява негативно на баскетбола.


 - Прокраднаха се предложения да се забрани достъпът до залите на агитки на гостуващите отбори. Това ли са мерките, които могат да предотвратят тези неприятни сцени?


 - В Гърция и Турция са взети такива крайни мерки. У нас не всички зали са адаптирани за фенска маса с много краен антагонизъм. В някои страни има зали с места за гостуващи агитки, охрана, протокол за спазване на реда. Но в България почти няма такива зали. Така че трябва да мислим за това, което имаме, на базата на тези зали, с които разполагаме, контролът да бъде достатъчен, за да не се получават такива неща. Крайна мярка е гостуващи агитки да не участват по време на мачовете, а да бъде само домакинската агитка. Има и други неща, които трябва да обсъдим. Но за мен са важни факторите, които влияят на този краен антагонизъм и там трябва да решим въпроса, като превенция. Защото ако тръгнем да взимаме крайни решения, значи се отказваме от превенцията.



Надявам се, че мерките, които ще обсъдим и, евентуално, ще вземем като решение, да бъдат споделени от всички за доброто на баскетбола. Ние не го правим за себе си или за някой определен човек, правим го за баскетбола. Затова тези мерки трябва да бъдат споделени за доброто на баскетбола. Затова се надявам участниците в процеса, всички, да забележат положително развитие и да не се увличат от емоции, които са много лични понякога.


 - Миналата година отново имаше проблеми по трибуните. Не трябваше ли на старта на това първенство на НБЛ да бъдат предприети тези мерки?


 - Лигата, като самостоятелна организация, дава предложения за техните наредби и УС се съгласява, защото е на мнение, че те са дорасли, имат капацитета да вършат сами тази работа. Досега не се е налагало или не са смятали за необходимо да обсъждат такива въпроси. Може би са смятали, че нещата са спорадични. Аз смятам, че сега е моментът, защото първенството е много младо още, отборите не са се подредили в таблицата. Емоциите ще бъдат налице и в предстоящата половина от годината ще бъдат сериозни, предвид резултатите. Отборите са с много изравнени възможности. Интересно е първенството, нека да си остане такова! Но трябва да мислим, да вземем мерки. Това не е въпрос към федерацията.


Федерацията е един участник, но Лигата администрира първенството. Така че всички ние, заедно с треньори, съдии, участници, трябва да направим така, че ескалацията на напрежението да намалее. И трябва да го направим всички заедно. Защото е най-лесно да се вземат рестриктивни, административни мерки. Те обаче няма да бъдат споделени и аз не знам дали ще бъдат спазени. Така че въпросът трябва да бъде обсъден сериозно, за да можем да вземем мерки, които да бъдат осъзнати, споделени и да има голям шанс за спазването им.


Това е идеята за действие на този етап. Ако нещата не се случат, ще бъдем принудени към рестриктивни мерки, както са направили в съседните ни държави, за да бъдем сигурни, че с тази рестрикция рисковете са съвсем минимизирани.