Дъждовна импресия /От „Магията живот”/


По принцип не обичам дъжда, даже бих казала, че ми е неприятен. Но първият истински, питателен дъжд - след безмилостно-горещото лято на остров Ибиса - го обожавам! Боже, как го чакам! И не само аз ... След няколко месеца изтощителен пек, всичко е сухо и нажежено до безподобие, въздухът пари и дишаш по необходимост. Хората едва се влачат, мозъците пушат ...


Днес, на 24 септември, рукна дългоочакваният дъжд.


И валя, валя, валя ...


Не мога да му се нарадвам! Не мога да се надишам на свежия въздух с лек морски привкус, примесен с дивния аромат на жасмина от къщата насреща. Упойващо е. Заслужаваше си чакането и будуването досред нощ.


Сега всичко навън е чисто: сградите, колите, улиците, дърветата, цветята ...


Ех, ако можеше дъждът да отмие и лошотията от хората! ...


 


25.09.2016 г.


Ибиса, Испания


 


Ботевградчанката Малинка Цветкова ще представи новата си книга „Магията живот” – разкази и импресии, на 26 януари от 11 часа в залата на Исторически музей – Ботевград.  „Магията живот” излиза на два езика – български и испански /La vida magica/.  Книгата е отпечатана от издателство „Карена” в Барселона.  


Редактор на творбите на български език е Марин Тачков. Художник на корицата и илюстрациите към разказите е ботевградчанката Цветелина Атанасова. 


Предговорът на книгата е написан от известния испанския поет Фернандо Алонсо Бараона. Той е юрист по професия. Има издадени 42 книги. Фернандо Бараона е автор и на предговора към двуезичната поетична книга на Малинка Цветкова - „Не искам”.  Ето какво пише той за нашата съгражданка и „Магията живот”:


Познавам Малинка Цветкова от нейните стихове, изпъстрени с лични преживявания, с мотиви от българския фолклор… Сега българската авторка, която живее на остров Ибиса, ни поднася „Магията живот” – сборник разкази, писани в периода от 2014 /”Разказ с неочакван край/ до юни 2018 г. „Третият принцип”/.


Кратки, близки до нас разкази, картини от ежедневието /споменатият „Разказ с неочакван край, чието действие се развива в Санта Еуелия дел Рио/, мечти /”Среща”/ или определено изпълнени с поезия редове /”Дъждовна импресия”/.


Ибиса /испанската земя/ и Ботевград /българската земя/, която често изплува в спомените на писателката. И двете места добиват силно присъствие в разказите и се преплитат с чувствата /”Оазис на добротата”/ или понякога са заредени с напрежение като в „Мисията изпълнена” – най-дългият разказ в книгата, получил Първа награда в международния конкурс „Изящно перо”  /Чикаго САЩ, 2017 год./.


Налице са автобиографични мотиви /”Писмо до човек в беда”/, както и детайли, показателни за вниманието на авторката към онези нюанси а живота, които понякога остават в сянка и които тя изтъква и разкрива /храната, писмото, пейзажите, дъжда…/.


Но „Магията живот предлага изненада във втората си половина, която включва няколко откровено чувствени и нежни еротични разказа /”Жената в мен” с нейните подраздели и „На Луната”/. Там отново се говори за срещата, добила сега окраска на наслада и желание, за тялото, трептящо от думи и ласки. Спомени, присъствие, погледи. Проза, наситена с поезия. 


Картини от въображаемия и действителния живот, мечтан или разказан от Малинка Цветкова. С тях издателство „Карена”, Барселона, запознава своите читатели чрез това грижливо оформено издание, чиито страници и илюстрации го отвеждат в живота на литературата.


Творби на Малинка Цветкова са публикувани в трийсет антологии, награди от различни литературни конкурси в Аржентина, България, Еквадор, Испания, САЩ.