Тази вечер във втория ден от втория турнир на група С от Младежката Евролига отборът на Балкан - момчета до 14 години, постигна изключително важна победа. В един оспорван и красив мач в Арена Ботевград възпитаниците на треньора Николай Пеев спечелиха срещу словашкия Приевидза със 74-58 /12-13, 16-17, 26-14, 20-14/.


С този успех  пред Балкан се откриват много добри шансове за едно от първите две места в групата, които дават право на продължаване напред в надпреварата. До днес тимът на Приевидза нямаше нито една загуба. Но с  успеха си тази вечер Балкан се изравни по брой победи с тима от Словакия и дори ще има предимство в прекия двубой, ако след оставащите два кръга в събота и неделя двата отбора завършат с равен брой точки.


Въпреки важността на този мач, и двата отбора показаха много добра игра. Младите словаци спечелиха първата част, а в средата на втората дори взеха аванс от 11 точки при 28-17. До края на тази втора четвъртина обаче момчетата на Балкан успяха да намалят чувствително изоставането си и на полувремето то бе само 2 точки - 40-42.


С променена тактика на Николай Пеев след почивката малките балканци започнаха силно третата част и бързо обърнаха резултата в тяхна полза, а до нейния край авансът им вече бе двуцифрен - 54-44.  В последните десет минути, въпреки опитите на момчетата от Приевидза да променят нещата, с добра защита и много воля балканци не само запазиха водачеството си до края, но дори увеличиха преднината си до 16 точки след последната сирена.


За оспорвания характер на мача говорят цифрите. Приевидза водеше в резултата 17 минути,  Балкан бе напред в продължение на 22 минути. Водачеството бе променяно 12 пъти, до равенство се стигна само веднъж.


Освен от родната публика в Арена Ботевград, момчетата на Балкан получиха страхотна подкрепа и от играчите на английския Лондон Юнайтед. До този момент те също са без нито една загуба, а утре ще играят с Приевидза. След края на срещата играчите на Балкан благодариха лично на младите англичани за подкрепата.


Утре в предпоследния ден на турнира от 17.00 ч.  Балкан ще играе с италианския Юробаскет  Рома, който до този момент е с 3 победи и 2 загуби. В неделя в последния си мач Балкан ще срещне  сръбския DIV Basket, който досега е с поражения и в щестте си мача.


Най-добър реализатор за Балкан при победата над Приевидза е Даниел Йорданов с 20 точки. Александър Гавалюгов е с 15 точки и 6 отнети топки. Страхотен мач изигра и Ристе Буклишев, завършил с дабъл-дабъл от 13 точки и 13 овладени борби. За Приевидза най-резултатен със 17 точки бе капитанът с номер 9 Андрей Корба.