На 28 февруари 2019 г. проф. д-р Корай Йоздуман, неврохирург в болница Acıbadem Altunizade в Истанбул, ще консултира безплатно пациенти в София. Проф. Йоздуман е специалист в лечението на мозъчни тумори с богат опит на три континента – години наред е работил в САЩ и Япония, а към момента е ръководител на сектора за лечение с Гама нож в Acibadem и преподавател в Университета Acıbadem. 


През последните 10 години, неврохирургията напредна благодарение на опита на лекарите, но също и на съвременните технологии, които позволяват да се достигнат и лекуват някои от най-сериозните доброкачествени и злокачествени мозъчни тумори, твърди проф. Йоздуман. Добрата информираност и навременната диагноза са от съществено значение, затова специалистът отговори на някои от най-често задаваните въпроси относно мозъчните тумори:


1. Какви са най-често срещаните видове мозъчни тумори?


Повечето тумори в мозъка, които диагностицираме, не са злокачествени. Около две трети от мозъчните тумори са доброкачествени, тоест по-малко опасни от злокачествените. Те се развиват по-бавно, локализирани са и клетките им не мигрират на други локации, както се случва при малигнените тумори. Но когато става въпрос на рак на мозъка, те са едни от най-опасните: лечението е трудно, изисква се комплексна информация, сложни процедури за точно диагностициране и квалифициран екип, който умее да се справя с такъв тип лезии. 


2. Какви са причините за възникване на мозъчни тумори?


На този етап знаем една сериозна причина за появата на мозъчни тумори и това е облъчването. Това засяга пациенти, които живеят или работят в зоната на уранови мини или на инциденти, свързани с радиационно облъчване, като например Чернобил. Освен облъчването, засега няма ясни доказателства за наличието на връзка между вредни фактори на околната среда и възникването на мозъчни тумори. 


3. Изследванията до момента доказват ли наличие на генетичен риск при мозъчните тумори?


Изследванията напредват бързо, но до момента няма наличен тест, който ясно да покаже, че даден човек ще развие мозъчен тумор. Все пак има някои генетични изследвания, които могат да покажат увеличен риск от развитие на злокачествено мозъчно заболяване. Те могат да покажат например, че е налице 5 или 10 пъти повишен риск. Но за щастие, мозъчните тумори не са толкова чести като рака на гърдата, белите дробове или дебелото черво. Поради това, дори и при даден човек да е налице повишен риск за мозъчен тумор, той има високи шансове никога да не развие заболяването. 


4. Какви са симптомите при мозъчен тумор?


Има три основни вида симптоми, които наблюдаваме при пациентите. Първата група са свързани с повишеното вътречерепно налягане. Тъй като черепната кухина е затворена, всяка допълнителна тъкан оказва натиск върху мозъка и предизвиква силно главоболие. В резултат пациентът може да има и гадене, повръщане или двойно виждане. Втората група са локализираните симптоми. Когато туморът засяга определена област в мозъка, координираща дадени функции на тялото, тези функции се увреждат. Така например, мозъчният тумор може да доведе до влошена подвижност на крайниците. Третият симптом е епилепсията. Ако туморът се образува в мозъчната кора, той предизвиква дразнене и електрически импулси, които причиняват епилептични пристъпи. Епилепсията може да бъде отделно заболяване или да е причинена от мозъчен тумор.


5. Има ли някаква връзка между мигрената и мозъчните тумори?


И да, и не. Мигрената е състояние, свързано с кръвоносните съдове в мозъка. Но мозъчен тумор или аневризма могат да причинят болка, подобна на мигрената. Самата болка никога не дава яснота за това с какъв проблем си имаме работа. Затова, ако някой изпитва остро главоболие или главоболие, което продължава дълъг период от време, винаги правим изследване с магнитен резонанс, за да проверим какво се случва.


6. Какви са съвременните диагностични методи за мозъчни тумори? 


Най-важната роля има лекарят: да слуша внимателно пациента и да прецени правилно конкретната ситуация. След това извършваме общ и неврологичен преглед, за да проверим за симптоми на заболяването. Прилагаме образни диагностични методи, сред които най-важен е магнитният резонанс. Това ни осигурява голям обем от информация за местоположението и вида на лезиите. Тази информация е от ключово значение за решението какво лечение да се приложи върху мозъчния тумор, защото всеки случай има своите особености. 


7. Как технологиите помагат на лекарите в лечението на мозъчни тумори? 


Технологиите са много важни за нас: използваме ги при диагностицирането, по време на операция, но също и при прилагането на някои терапии. При поставянето на диагнозата разчитаме на напреднали технологии като ядрено-магнитен резонанс (ЯМР), с изключително усъвършенствани програми за диагностициране. По време на операции прибягваме към технологии като интраоперативен ЯМР, ултрасонография, ендоскопия и микроскопи, които ни позволяват да постигнем високо ниво на визуализация, или невронавигация за насочване вътре в мозъка. Използваме всички тези технологии, за да повишим безопасността е успеваемостта при хирургични интервенции. 


Освен това, можем да приложим радиотерапия с помощта на две различни технологии. Първата е Гама нож (Gamma Knife), който позволява изключително прецизно насочване на радиотерапевтичното лечение към мозъчните лезии. Това устройство е много подходящо за някои видове тумори, но не се препоръчва за такива, които навлизат в мозъчната тъкан. За тях разполагаме с други апарати, като Truebeam или фракционна радиотерапия. При нея дозите радиолъчение се разпределят в по-кратки или по-дълги периоди от време, в зависимост от типа на тумора. Всички тези технологии се подобряват с времето и продължават да се усъвършенстват, а ние използваме последните версии устройства и програми, което значително повишава ефективността на лечението в сравнение с преди 10 години.


8. Какви са дългосрочните шансове за преживяемост при пациенти с мозъчни тумори?


Зависи от типа на тумора. В случай че е доброкачествен, операцията може да доведе до пълно възстановяване. Когато имаме доброкачествен тумор, локализиран, който обаче не може да бъде премахнат изцяло, пациентът може да бъде лекуван успешно с Гама нож. Ако туморът произхожда от мозъчната тъкан, лечението е много по-трудно и може да представлява комбинация от хирургия, радиотерапия и химиотерапия. Прилагаме този микс, за да държим болестта под контрол колкото е възможно по-дълго. 


9. Има ли риск от повторно възникване при мозъчните тумори?


Има, точно затова съветваме пациентите, които веднъж вече са се сблъскали с този проблем, за провеждат редовно и през целия си живот изследванията, препоръчани от лекаря, и особено магнитен резонанс. 


10. Какво могат да направят хората, за да избегнат доколкото е възможно този сериозен здравен проблем?


Ако трябва да обобщим, като се опираме на сегашните възможности на медицината, стигаме до извода, че възникването на мозъчен тумор е просто лош късмет. Затова хората, сблъскали се с такава диагноза, трябва да бъдат проактивни и да направят каквото могат, за да имат достъп до най-доброто лечение. Ако пациентът се обърне навреме към лекар и се възползва от най-добрите терапии, дългосрочните шансове за преживяемост и възстановяване са най-добри.


Желаещите да се възползват от възможността за безплатна консултация с проф. Корай Йоздуман в София трябва да се запишат предварително на тел. 089 558 4088.


Информацията е предоставена на botevgrad.com от www.acibadem.bg.