Най-дебатираната точка от дневния ред на днешното заседание на ОбС бе оздравителният план на болницата, който беше представен от управителя на МБАЛ д-р Филип Филев. От поднесената информация става ясно, че персоналът на здравното заведение ще бъде намален от 290.75 на 174 човека. Д-р Филев обясни пред местните депутати, че съкращенията все още не са приключили. Управителят запозна съветниците и с извършените до този момент преобразувания на отделенията в МБАЛ. След това представи дългосречен план за оздравяване на болницата. В него са направени следните предложения за подобряване финансовото състояние на дружеството: с половината от средствата, които се очаква да постъпят от продажбата на високия корпус, да бъде покрит заемът, изтеглен за изплащане задълженията на МБАЛ, а другата половина да бъде насочена към „сребърeн фонд” за подпомагане дейността на болницата; работещото население на общината да се осигурява допълнително към здравноосигуретилен фонд, с който МБАЛ – Ботевград да има сключени договорни взаимоотношения; да бъдат заложени разходите за вода, ток, газ и транспорт на здравното заведение в бюджета на общината; да бъде разкрит Медицински център, който да захранва болницата с пациенти.

Така набелязаните мерки обаче не се понравиха на съветниците. Срещу дългосрочния план за развитие на болницата се изказаха адв. Виктор Велчев, Цветан Коцев, Михаил Димитров, Тодор Трифонов. Общото в изказването на всички бе, че не е законно разходите за консумативи на здравното заведение, което е търговско дружество, да бъдат включени в бюджета на общината, че МБАЛ не може да определя здравния фонд, към който гражданите да се осигуряват, както и че ръководството на болницата не е в правото си да се разпорежда с парите от продажбата на високия блок. Адв. Велчев дори нарече оздравителния план „несериозен”.

Кметът Георги Георгиев се съгласи с мненията на съветниците. Той предложи д-р Филев да преразгледа дългосрочния план и да го представи на следващото заседание на общинския съвет. Иначе градоначълникът благодари на управителя на МБАЛ за смелостта и куража да предприеме структурни и персонални промени в здравното завадение. „Много от лекарите смятаха, че болницата им е бащиния. Разбирам, че личните им интереси са нарушени, но те не са над интересите на 39 000 жители на тази община.” – заключи градоналникът.