Върховният административен съд се произнесе в полза на Община Ботевград по казуса с непризнатите разходи в размер на 864 643 лв. по проекта за развитие на туризма, който бе спечелен и реализиран по време на предишното управление на общината. В конкретния случай става дума за издаден индивидуален административен акт, с който зам.-ръководителят на Управляващия орган на ОП „Регионално развитие” и главен директор на главна дирекция „Програмиране и регионално развитие” е поискал от ответната страна – Община Ботевград, да заплати горепосочената сума, представляваща разлика между авансово платените 1 162 528,15 лв. и верифицираната сума на безвъзмездната финансова помощ в размер на 297 937,65 лв. за изграждане и оборудване на музея в Ботевград. 


В решението си от 9 април 2019 год. ВАС се произнася, че Административен съд – София град е формулирал правилен извод на нарушение на материалната и персонална компетентност, което има за правна последица нищожност на оспорения административен акт. В мотивите си висшата съдебна инстанция посочва, че ръководител на Управляващия орган на Оперативна програма „Регионално развитие”, разполагащ с правомощията да извършва действия, свързани с верификазия на разходи, може да бъде министърът на регионалното развитие и благоустройството или друго оправомощено от него за ръководител на Управляващия орган длъжностно лице. От установената фактическа обстановка ВАС стига до извода, че „главният директор на главна дирекция „Програмиране и регионално развитие” , в качеството му на заместник-ръководител на Управляващия орган би могъл да издаде валиден административен акт, касаещ верификацията или отказ от такава, единствено в хипотеза на заместване, за което няма твърдения и доказателства по делото”. 


ВАС остава в сила решението на Административен съд – София град и осъжда Министерството на регионалното развитие и благоустройство да заплати на Община Ботевград сумата от 11 180 лв. за разноски по делото. Решението на ВАС е окончателно. 


Какво следва оттук нататък? Отговор на този въпрос потърсихме от кмета Иван Гавалюгов. „Няма да имат изисквания и претенции за принудително събиране на едни близо 900 000 лева наложени корекции във връзка с неизпълнени дейности по туристическия проект. За наше щастие проблемът, който беше и наш основен аргумент, е пропуск в самото издаване на въпросния акт, както и начинът, по който се случва процедурата по налагането му, а не толкова по оспорване на фактите за неизпълнени дейности. Междувременно през 2016 год. общината преведе около 150 000 лв. на Националната агенция по приходите, която събираше въпросните вземания от този иск. Сега ще последва искане от наша страна за възстановяване на тези средства. Това ще е един положителен финансов и морален иск за нашата община”, отговори кметът Гавалюгов. 


За съжаление, паралелно с хубавата новина има и лоша… А тя е, че управителят на софийската фирма „Травъл медиа груп” – Владимир Танев, вече е завел дело срещу Община Ботевград, с което иска и остатъка от неустойките по въпросния злощастен проект за туризма, но за онази част от него, по която бе реализирана историческата възстановка „Последните дни на Цар Иван Шишман”.  Искът е за 134 000 лв. 


„Пълният размер на неустойката, възлизаща на 164 000 лева в предходното искане, беше удовлетворена от съда. В момента управителят иска и останалите 134 000 лева. Така че този проект ще излезе на ботевградския данъкоплатец над 300 000 лв., като в сумата не влизат разходите за адвокатски хонорар, коментира кметът Гавалюгов. -Общината ще плаща за нещо, за което беше осигурено сто процента финансиране по програма в стария програмен период”, допълни той.


„Не може да не съжаляваме за недалновидността, меко казано, на една група общински съветници, които може би целяха Община Ботевград да бъде максимално ощетена, като не приеха едно споразумение, което бяхме постигнали с управителя на „Травъл Медия груп” за извънсъдебно споразумение, в което той искаше да му бъдат изплатени само 70 000 лв. неустойка по въпросния проект”, коментира още Иван Гавалюгов. 


Припомняме: Стойността на договора с "Травъл медиа груп" за изпълнение на възстановката  „Последните дни на Цар Иван Шишман” по проекта за развитие на туризма, реализирана през 2014 год., е около 150 000 лв. На фирмата са изплатени авансово 43 000 лв. Тогавашният кмет на Ботевград Георги Георгиев категорично отказва да изплати останалата сума на фирмата-изпълнител, тъй като счита, че има неизпълнение по договора. Съответно фактурите на Травъл медиа груп са връщани от общината. Управляващият орган на ОП „Регионално развите”, по която се финансира проектът, наложи на Община Ботевград финансова корекция от 100% върху стойността на договора и тя трябваше да върне авансово предоставените й 43 000 лева на Министерството на регионалното развитие и благоустройството – принципал на проекта. От своя страна фирмата заведе дело срещу общината за неизплащане на останалата част от сумата по договора. 


Съществуваше благоприятна за общината възможност казусът да бъде решен с извънсъдебно споразумение, но местният парламент не подкрепи предложението, което бе внесено от общинското ръководство в дневния ред на две заседания през миналата година. И двата пъти не достигна един глас, за да може двете страни в конфликта да се споразумеят извън съдебна зала. В случая предложението бе общината да заплати 70 000 лева на фирмата и с това спорът да приключи. Сега загубите за Община Ботевград ще бъдат нeколкократно по-високи.