От лявата страна още в началото на пътя от Етрополе за Бойковец  има паметна плоча, на която са изписани имената на дванадесет жертви на антифашистката съпротива в нашия край.
ПАНЧО ДИМИТРОВ ГЕРОВСКИ ЧЛ НА БКП с. Трудовец
АТАНАС ПЕТКОВ НИКОЛОВ - PMC с. Трудовец
АЛЕКСАНДЪР СТОЯНОВ ИКОВ - РМС с. Трудовец
НИКОЛА ЙОТОВ ДРАГАНОВ - PMC с. Трудовец
НИКОЛА ВАСИЛЕВ РАДЕВ - РМС с. Трудовец
АНГЕЛ СТ. КОЦЕВ - РМС с. Правешка Лъкавица
ЙОРДАН ВАСИЛЕВ - БКП с. Правешка Лъкавица
ПЕТКО ПЕНКОВ ГРУЕВ - БКП с. Разлив
ВАСИЛ ЦЕНКОВ ГРУЕВ - PMC с. Разлив
НИКОЛА ЛАЗАРОВ - БКП с. Разлив
ИЛИЯ ИВАНОВ ШОПОВ - БКП с. Литаково
ИВАН П. ЛЮТАШКИ - БКП с. Литаково
Първите 9 от тях са избити на 2 май, а останалите 3 – на 9 май. В тази група е и една жена и детето й. Името на жената и до днес е останало не разкрито. Докарали са ги с камион, като шофьорът е осветявал с фаровете техния разстрел.
Всички са от Ботевградския край - Разлив, Трудовец, Литаково и Правешка Лъкавица. Костите им са пренесени по родните им места.
За пореден път вчера,  на 2 май 2019 г.  беше почетена тяхната памет и бяха поднесени свежи цветя пред мемориалния паметник. Тук бяха членове и ръководители на БАС в Ботевград, Трудовец и Етрополе.
Възпоменанието откри и ръководи председателят на ОбС на БАС в Етрополе Чавдар Крачунов. Прочувствено слово за събитията отреди 74 години прочете Марин Бенчев от Трудовец – съвременник на събитията.
С едноминутно мълчание беше почетена паметта на избитите.
Букети цветя бяха положени от името на БАС в Ботевград, Етрополе и Трудовец и от близки на загиналите. 
Надвесена над лобното им място и днес гората закрилница в Етрополския Балкан пази жестокия спомен за загиналите в антифашисткото борба от Ботевградския край.