По традиция родственикът на Христо Ботев - Боян Ботйов ще ръководи историческите четения в село Скравена по случай 2 юни – Ден н Ботев, неговите четници и загинали за свободата и независимостта на България. Четенията ще започнат от 17 часа в библиотеката на Народно читалище „19 февруари” в Скравена.  В рамките на традиционната инициатива ще бъде прожектиран филмът „Една минута извън времето” на режисьор Красимира Дуковска. Проф. Румен Манов – историк.  Той ще представи пред аудиторията неизвестни факти за паметник-костница на Ботевите четници.  


Неотдавна съобщихме, че по една от националните телевизии проф. Манов съобщи, че е попаднал на автентични снимки и архивни материали, свързани с Ботевата костница в Скравена, който най-вероятно ще представи по време на историческите четения.   


Румен Манов е роден на 27-и ноември 1964 година. Завършил е "Археология" и "Право" във Великотърновския университет, където днес преподава история. Автор е на няколко книги, сред които и "Приказка за България", разказваща за българите от последните три века. Манов е колекционер и дарител на много музеи и галерии. През 2017-а година е избран за "Будител на годината" и почетен гражданин на родния си град Кюстендил, а миналата година беше отличен с почетен знак "Св. Климент Охридски" от най-старото висше училище у нас.


В края на четенията ще се проведе дискусия. 


Програмата в Скравена ще продължи от 19.30 часа с изпълнения на мажоретен състав и духов оркестър. 


От 20.30 часа в църквата „Св. св. Козма и Дамян” ще бъде отслужена панихида в памет на загиналите за свободата на България. Началният час на тържествена заря е 21.