Няма как България да избегне финансовия удар, който идва от САЩ. Целият свят ще бъде засегнат. Това каза в интервю за “Седмицата” на Дарик радио Ивайло Калфин, вицепремиер и министър на външните работи. Калфин добави, че мащабът, с който финансовата криза ще се отрази в България, ще е много по-малък от този в Америка.

Според него ефектът, който вече се вижда в страната ни, е свързан с поскъпването на цената на паричния ресурс, включително поскъпване на цената на кредите.

На въпрос дали е съгласен с мнението на изпълнителния директор на МВФ Доминик Строс, че България е сред 20-те най-застрашени страни от световната финансова криза министър Калфин отговори:

„Има редица причини, които поставят България в много по-добра ситуация от много европейски страни. Нашият недоразвит финансов пазар, ние нямаме фючърсни опции, а точно оттам излезе финансовата криза в САЩ и европейските пазари бяха засегнати именно по този начин. Ние у нас такъв пазар нямаме. В България инвестициите са дългосрочни, ние нямаме „горещи” пари. За добро или лошо финансовият ни пазар се развива, но основна част от инвестициите са свързани с производство, недвижими имоти. Те не могат бързо да излязат от страната.

Относно предложението на Холандия за общ фонд на ЕС за борба с кризата вицепремиерът и министър на външните работи Ивайло Калфин каза, че

проблемът е, че трудно може да се обясни защо с пари на данъкоплатците се изкупуват лоши кредити. САЩ бяха стигнали до точка, в която трудно можеха да намерят друго решение, но аз имам известни резерви парите на българските данъкоплатци да влязат във фонд, който да покрива лоши задължения на европейски банки, добави още той.

За предложението на НДСВ за помощ за лихви за всеки с дете и заем за 50 хиляди евро, министърът на външните работи заяви, че има смесени чувства към предложението. В момента не е необходимо да се отделя държавна субсидия за подпомагане на длъжници, каза още той и добави:

„Отговор на въпроса дали трябва да се подпомагат длъжниците би трябвало да излезе основно от БНБ. Там е включително контролът върху състоянието на кредитния пазар и ако има някакви сигнали за застрашеност на този кредитен пазар, тогава трябва да се мине към тази мярка, ако няма такива сигнали, ме е страх, че подобна мярка ще създаде ненужни брожения на финансовия пазар”, каза още Ивайло Калфин.