Малко известен факт е, че поп-фолк певицата ни Софи Маринова е завършила основно образование в ОУ "Св.св.Кирил и Методий" в с.Брусен, Етрополска община.

Поводът да се срещна и разговарям с директорката на училището г-жа Снежана Вътева е присъствието на Софи Маринова при откриването на новата учебна година. Събитие, което не остана незабелязано дори и в съседните училища.

След 17 години нашата бивша ученичка Софи Маринова прекрачи отново прага на своето училище. С букет цветя, с огромно вълнение  и със сълзи на очи тя благодари на първия си учител по музика г-н Георги Дойнов, който е открил още тогава талантът й за пеене и я е насочил към музиката.

С много любов и признателност разказа за живота си в нашето училище, за своите тогавашни учители, които са й дали необходимото образование и са я оформили като личност.

Самото откриване на новата учебна година беше съпроводено с богата и разнообразна литературно-музикална програма, в която взеха участие ученици от І до VІІІ клас. Гвоздеят на програмата, обаче, беше изпълнението на едни от най-хубавите си песни от примата на българския поп-фолк Софи Маринова.

След това тя увери учениците ни, че ще ни посещава по-често и ще стимулира и подкрепя талантливите сред тях.

И още един малко известен факт. Софи Маринова е председател на училищното настоятелство на училището в с. Брусен.