Премиерът Сергей Станишев изрази твърдата си позиция, че операцията на ДАНС през последните дни е била от добрите и лично призова за системното извършване на подобни акции.

"Според мен трябва да продължаваме по същия път и това не бива да Ви изненадва. Тези операции трябва да са систематични", каза министър-председателят при откриването на конференция на Партията на европейските социалисти в София.

Освен позицията си за оперативната дейност на ДАНС, премиерът заяви, че иска нова реалност за Черноморския регион, защото значението на Черно море за ЕС нараства непрекъснато.

"Членството на три страни от региона в ЕС и на четири в НАТО променя цялата архитектура на взаимоотношенията в региона", добави Станишев.

Той посочи, че идеята за Черноморски съюз всъщност е продължение на политиката на Европейският съюз за Балканите.

"Не бих приел Черно море да бъде капсулирано. Най-лошият сценарий е то да се превърне в разделителна линия или сфера на влияние на някоя велика сила. Моделът за Средиземноморски съюз не е никак лош и може би ще може да се приложи и за нашия регион. Една от първите задачи на тази инициатива трябва да бъде гарантирането на сигурността и стабилността в региона и да се насърчи развитието на диалог по всички въпроси", каза още Сергей Станишев.

Премиерът коментира, че има много и различни мнения кой е по-добрият проект - "Набуко" или "Южен поток". За това обаче трябва да се направи един сериозен анализ, който да даде отговори на въпросите - през следващите 20 - 30 години колко енергия ще трябва на ЕС, колко от нея можем да произвеждаме в държавите-членки и какво ще правим с останалата част от енергията, която трябва да се набави.

Министър-председателят добави, че не маловажен е и въпросът с екологията в региона. От своя страна зам.-председателят на групата на Партията на европейските социалисти Ханес Свобода заяви, че идеята на инициативата е в началото в съюза да се включат държави като Молдова, Украйна и Турция.

По думите на Свобода - така Турция ще се подготви за членството си в ЕС. По отношение на Русия Свобода каза, че тя е изключително важна държава, която има интерес в Черноморския регион. По думите му ЕС би могъл да лансира идеята за създаването на Черноморския регион, защото няма конфликт с нито една от държавите.

В същото време в Парламента Станишев категорично заяви, че няма никаква истина в информациите, че няма промени в НАПИ.

"Състоянието на пътищата в България винаги е било тежко, но само слепец не може да види позитивните промени. Състоянието на пътищата е много по-добро, отколкото преди 4 години и това се дължи и на НАПИ", отговори Станишев на питане от страна на народния представител от БНД Николай Свинаров.

Министър-председателят благодари на Парламента, че подкрепи изразходването на част от излишъка в бюджета за тази година за пътища. 86 договора за зимно поддържане са сключени до днес, съобщи премиерът и допълни, че 24 млн.лв. са планирани за зимна поддръжка до края на 2008 г.

"Има и пропуски в дейността на Пътната агенция от минали години и точно те трябва да бъдат анализирани", отбеляза министър-председателят.

"Въпросът е твърде сериозен, за да се опитваме да го политизираме", пък каза министър-председателят Сергей Станишев в отговор на питане от страна на лидера на ДСБ Иван Костов за мерките на българското правителство срещу отражението на световната финансова криза.

"Рисковете за българската финансова система към момента биха могли да бъдат вносни, защото няма вътрешни причини", посочи премиерът.

"Действията на правителството и БНБ са много адекватни и рязко минимизират рисковете, но това не означава, че ние трябва да сме спокойни", каза още Сергей Станишев.

Той наблегна на последователната правителствена политика за макроикономическа стабилност на страната през последните три години.

"Инфлацията е двойно по-висока от миналата година, но така е в цялата евро-зона. В България увеличаването на доходите на гражданите върви изпреварващо. Това също създаде инфлационен натиск", каза още министър-председателят и подчерта: "Трябва да бъдем изключително предпазливи в сегашната международна ситуация".