Министър-председателят на България от 1990-1991 Димитър Попов обяви пред БНТ, че в страната ни не съществува средна класа, а класа на олигарсите.

Натрупването на незаконни капитали започва в началото на деветдесетте години на миналия век, когато само за осем месеца от държавната хазна са изчезнали над 2 млрд. долара.

Той припомни, че когато станал министър-председател и попитал министъра на финансите - покойния вече Белчо Белчев, колко средства има в хазната, той му отговорил: 280 млн. долара, тогава за 8 месеца изчезнаха 2 млрд долара.

Според Попов се знае къде са изчезнали тези два милиарда долара.

На въпрос на водещия Димитър Цонев в кое време иска да се върне, Димитър Попов беше лаконичен - в 1990 г., когато е станал министър-председател на България. Той каза, че тогава, когато се създаде служебното правителство, е имало коалиция между БСП и СДС за изваждане от кризата след правителството на Андрей Луканов.

Тази коалиция не се повтори, защото следващите народни събрания забравиха за какво са избрани, посочи Димитър Попов. Според него българският преход няма нищо общо с перестройката на Михаил Горбачов.

Ние искахме България да поеме пътя на свободния пазар, по пътя на демокрацията. 1990 г. ще остане в историята на България като изключително сложна. Страната беше затънала и носеше една неприятна оценка като най-сервилният сателит на Съветския съюз.

Никой не искаше да говори с нас и да ни приеме, припомни Попов. Ние трябваше да търсим пътища за България. Трябваше не само да ни приемат, но и да ни помогнат да тръгнем по техния път, извървян 50 години преди нас, посочи бившият министър-председател.

Този преход е направил изключително решителни крачки. Но това е процес, който продължава.

Dnes.bg припомня, че Димитър Попов, юрист по образование, е 78-ият министър-председател на България. От От 1972 до 1990 е съдия в Софийския градски съд.

По време на икономическата криза през 1990 той оглави правителство "на националното съгласие", подкрепено от повечето политически партии и с участието на експерти от БСП, СДС, БЗНС.