Българската държава не може да осъществи акт на помилване, на амнистия или на смекчаване на наказанието, тъй като това са актове във връзка с изпълнението на наказанието, а то спрямо България като осъдителна държава е прекъснато.

Това посочи говорителят на МВнР Драговест Горанов по повод на коментари в български медии, взаимствани по думите му от ливърпулски издания във връзка с английския футболен запалянко Майкъл Шийлдс, който беше осъден у нас и след това беше предаден на британските власти за доизлежаване на присъдата.

По отношение на искането на британските власти за помилване от страна на България, трябва да се подчертае, че след трансфера на лицето, изпълнението на присъдата е от компетентността само на британските власти, тъй като съгласно текстовете на конвенцията "приемането на осъденото лице от органите на изпълняваща държава има действие на прекратяване изпълнението на наказанието в осъдителната държава", каза Горанов на редовния ведомствен брифинг днес.

През август адвокатите на Майкъл Шийлдс, който излежава 10-годишна присъда за опит за убийство на български барман, започнаха нова процедура за неговото освобождаване.

Този път те настояват за съдебно преразглеждане на позицията на британския министър на правосъдието Джак Строу, който отказва да го оправдае.

Настояванията за помилването на футболния запалянко обаче вече не са толкова гръмогласни.

Случаят с Майкъл Шийлдс сериозно разбуни духовете в Англия - страна, където за мнозина футболът е не само игра, но и религия.

Майкъл Шийлд се върна в родината си към края на 2006 г. Тогава от Прокуратурата казаха, че не става въпрос за освобождаване. Шийлдс щял да продължи да излежава присъдата си в британски затвор.

В едно по-далечно бъдеще той можел да бъде освободен обаче предсрочно или условно.